Afbeelding

Gezonde Kinderopvang: een goede start!

Algemeen

OOSTERWOLDE – Kinderopvang is méér dan een zakelijke overeenkomst tussen een kinderopvangorganisatie en ouders. Ouders en opvang zien elkaar als partners bij de verzorging, opvoeding en ontwikkeling van kinderen. Dat geldt ook voor samenwerken aan gezondheid en een gezonde leefstijl.

Een Gezonde Kinderopvangorganisatie kiest ervoor structureel de gezondheid en gezonde leefstijl van kinderen te bevorderen. Samen met ouders speelt Voor dag en Dou een rol bij het aanleren van een gezonde leefstijl bij jonge kinderen. Ook geven de medewerkers van de kinderopvang het goede voorbeeld. 

Gezonde Kinderopvang
Dit voorjaar is Voor dag en Dou gestart met het project 'De Gezonde Kinderopvang'. Deze aanpak versterkt wat de kinderopvang al doet. Op basis van een onderzoek onder ouders en medewerkers is gebleken dat vooral de onderwerpen Voeding, Bewegen, Groen en Sociaal-Emotionele ontwikkeling belangrijk worden gevonden binnen de kinderopvang. Maar ook thema's als
Mediaopvoeding, Veiligheid, Dagritme en Seksuele Ontwikkeling komen aan bod wanneer een kinderopvangorganisatie aan de slag gaat met de gezonde leefstijl van kinderen.

Verantwoorde voeding
Al deze onderwerpen worden binnen Voor dag en Dou onder de loep genomen. Als eerste wordt gestart met het onderwerp Voeding. Wat doet de kinderopvang al op het gebied van verantwoorde voeding? Hoe is ons traktatiebeleid? Is dit op elke groep gelijk? Strookt ons voedingsbeleid nog met de richtlijnen van het Voedingscentrum? Op basis van de richtlijnen van het Voedingscentrum wordt voor elke leeftijdsgroep binnen de kinderopvang (en natuurlijk BSO) een passend, verantwoord voedingsbeleid geschreven. Vanaf het nieuwe schooljaar zullen ouders en kinderen kennis gaan maken met de uitvoering van dit nieuwe voedingsbeleid. Naar verwachting gaat Voor dag en Dou daarna aan de slag met het onderwerp Bewegen. 

Gezond opgroeien
Gezonde Kinderopvang is met resultaat samen werken aan gezond opgroeien. Want ieder kind verdient een gezonde start. Voor dag en Dou werkt daarmee structureel aan een gezonde leefstijl van kinderen en aan de deskundigheid van medewerkers. Gezonde Kinderopvang is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 

www.dagendou.nl

Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 11 uur geleden
Harry Dekker, Esther Verhagen en Perry de Neef nemen eerste zonnecrèmepaal in gebruik.
Gratis zonnebrandcrème verkrijgbaar in de gemeente Ooststellingwerf Gezondheid 13 uur geleden
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 19 uur geleden
Afbeelding
Fit worden op het platteland Sport 21 uur geleden
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00
(v.l.n.r.) Henk Buerman, Fred den Haring, Danique Visser, André Ponger en Marten Tel.
"We zijn ontzettend trots op onze vrijwilligers" Algemeen 17 apr, 08:00
Jeugd Sportclub Makkinga blij met nieuwe trainingspakken
Nieuwe trainingspakken voor de jeugd van Sportclub Makkinga Sport 16 apr, 16:00
Voetbalteam Old Stars doen Walking Football op het veld bij SV Oosterwolde
Aftrap OldStars Walking Football, veilig en gezond Sport 15 apr, 16:00