Eerste Stellingen Festival in 2017 Fotograaf: Bert Moorlag
Eerste Stellingen Festival in 2017 Fotograaf: Bert Moorlag Foto: Bert Moorlag

Middeleeuws/fantasy Festival in Appelscha startklaar!

Algemeen

Het is bijna zover! Vanwege de vele reacties uit het hele land wordt er weer veel publiek verwacht op het Stellingen Festival, dat op 14 en 15 september voor de tweede keer de tenten gaat opbouwen op de Boerestreek in Appelscha. Deze plek wordt omgetoverd tot een middeleeuws/fantasy-plein met muziek, straattheater, kampementen met oude ambachten, boogschieten, zwaardvechten met de Ridders van Friesland, marktkramen met handwerkproducten en lekkernijen uit vroeger tijden. In verschillende kampementen zullen ambachtslieden demonstraties geven en de bezoekers uitnodigen om het uitvoeren van deze ambachten ook zelf te ervaren. Aanwezig zijn o.a. een smid, papiermaker, leerbewerkers, wolbewerkers, wevers en boogschutters.

Maak kennis met de herderin en haar schapen, bekijk de potsen van de nar, vuurspuwer, goochelaar en andere vreemde snuiters, maak kennis met het Vrijstatig Volkje, luister naar de muziek van Pekel, The Assassenachs, Sidaro, dans mee, en doe mee met de kinderprogramma's!
Geniet van middeleeuwse hapjes, proef het het speciaal gebottelde Vrijstaats Bier van middeleeuws recept!
De toegang is GRATIS

De Stellingwerven werden destijds bestuurd door 3 stellingen. Op zaterdagmiddag kunnen de kinderen weer de president van Vrijstaat de Stellingen kiezen uit drie kandidaten die door de bewoners van OlmenEs zijn uitgekozen: Sahra het paard, Gerbrig het kalf en Mieke de geit.
Het is een festival met duurzaamheid hoog in het vaandel, de dranken worden daarom bijvoorbeeld in middeleeuwse mokken aangeboden.
Je mag verkleed komen, graag zelfs! .

Voor meer informatie zie: www.vrijstaatdestellingen.nl op de pagina Stellingen Festival

Als startschot voor het Stellingen Festival zal op vrijdagavond 13 september van 18.00 - 20.00 uur een uniek theaterdiner in een tent op de Boerestreek plaatsvinden, bestaande uit een heerlijke middeleeuwse driegangen maaltijd. Dit diner wordt verzorgd door Hildenberg Catering Appelscha

Het hierbij betrokken theatergezelschap Van Ravesteijn Theater & Events uit Leeuwarden heeft speciaal voor de Vrijstaat de Stellingen een interactief historisch theaterstuk gemaakt: 'Het oog wil ook wat'. Dit stuk gaat over een netelige kwestie en de daarop volgende moord die zich 500 jaar geleden afspeelde in de Stellingwerven. Na het diner, rond 20.00 uur, gaat het publiek op pad in het bos en mag door kritisch de verhalen te volgen van de acht potentiële daders proberen uit te zoeken wat er aan de hand is. De ontknoping is verrassend!

De toegangsprijs voor het theaterdiner en het daarop volgende theaterstuk is € 42.50 per persoon. Kaartjes voor het theaterdiner kunnen besteld worden bij vrijstaatdestellingen@gmail.com Het daarop volgende theaterstuk (van 20.00 tot 22.00 uur) kan los van het theaterdiner worden bijgewoond voor € 10.-.
Kaartjes hiervoor kunnen ook ter plekke betaald worden. Voor meer informatie zie: www.vrijstaatdestellingen.nl op de pagina Stellingen Festival

Zowel het Stellingen Festival als het theaterdiner zijn mede mogelijk gemaakt door Het Fonds Ooststellingwerf, de Provincie Fryslân en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 1 uur geleden
Rieneke van Tongeren
Rieneke van Jongeren vertelt over haar boek: ´Mahmoud & Mahmoud´ Evenement 3 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 15 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 17 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 20 uur geleden
Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 28 mrt, 08:00
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00