Afbeelding
Foto: It Fryske Gea

Online op pad door de natuur van Fryske Gea

Algemeen

De Friese natuur leeft volop en om hiervan in coronatijd zoveel mogelijk te genieten en dat veilig te doen, biedt natuurorganisatie It Fryske Gea sinds kort online-excursies aan. De aftrap is aanstaande zondag 28 juni om 14.00 uur met directeur Henk de Vries als speciale gids vanuit het Easterskar. Hij kent het gebied tussen de Tjonger en Joure/Heerenveen als zijn broekzak en kruipt voor deze gelegenheid graag in de rol van excursieleider.

Elke excursie duurt 30 tot 45 minuten en heeft zowel een educatief als recreatief karakter. Fryslân kent zeer afwisselende gebieden, dus zorgt het thuis zeker voor het vakantiegevoel. Verder zijn de online-excursies gratis, geschikt voor jong en oud en in het Nederlands. Ze starten op het aangegeven tijdstip automatisch via de website van It Fryske Gea, op de pagina https://www.itfryskegea.nl/live-streamexcursies/?utm_medium=cpc&utm_source=facebook&utm_campaign=livestreams&fbclid=IwAR06a5daDmiKvUB6RxNVPkqyBo5NMKxuvUGfzHPRmg5KjGyUq_zCxNPYiaI

De eerste online-excursie heeft als uniek decor het Easterskar. Henk de Vries laat weten dat dit moerasgebied, op steenworp van Heerenveen, één van zijn persoonlijke favorieten is. Waarom dit zo is, dat onthult hij graag persoonlijk door het te laten zien en erover te vertellen. Ook bezoekt hij vogelkijkhut de ‘Skiere Goes’ en de zwaluwwand. Hier kijk je uit over prachtige waterpartijen waar vele vogels zich thuis voelen. En ook de otter! Zijn oversteekplek vertelt wellicht meer. Daarnaast kent het gebied een waardevolle geschiedenis, prachtige flora en doet it Gea er alles aan om dit zo te houden.

Ketliker Skar, Noarderleech en Martenastate
Later volgen nog dergelijke excursies door natuurgebieden als Ketliker Skar, Noarderleech, Landgoed Martenastate. Vrijwilligers Riemer van der Lei, Klaas van der Wolf, Betty Kooistra en Tinus Boomstra nemen iedereen dan ook graag weer mee op pad. Het spreken voor een grote groep mensen via een camera is nieuw, maar in de vertrouwde ‘Fryske natuer’ durven ze het aan.

Dit natuurlijke decor is niet standaard uitgerust met een internetverbinding. Waar het meestal voor mooie verrassingen zorgt, kan het nu soms voor een iets mindere verbinding zorgen. Dit is tevens de reden waarom op het laatste moment kan worden besloten een excursie ‘s ochtends op te nemen en niet live. De video wordt dan op het aangegeven tijdstip op deze pagina online gezet.

It Fryske Gea wenst iedereen veel kijkplezier en als je je abonneert op het Youtubekanaal blijf je altijd op de hoogte van leuke natuurvideo's.

Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 6 uur geleden
Harry Dekker, Esther Verhagen en Perry de Neef nemen eerste zonnecrèmepaal in gebruik.
Gratis zonnebrandcrème verkrijgbaar in de gemeente Ooststellingwerf Gezondheid 8 uur geleden
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 14 uur geleden
Afbeelding
Fit worden op het platteland Sport 16 uur geleden
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00
(v.l.n.r.) Henk Buerman, Fred den Haring, Danique Visser, André Ponger en Marten Tel.
"We zijn ontzettend trots op onze vrijwilligers" Algemeen 17 apr, 08:00
Jeugd Sportclub Makkinga blij met nieuwe trainingspakken
Nieuwe trainingspakken voor de jeugd van Sportclub Makkinga Sport 16 apr, 16:00
Voetbalteam Old Stars doen Walking Football op het veld bij SV Oosterwolde
Aftrap OldStars Walking Football, veilig en gezond Sport 15 apr, 16:00