zaterdag 8 augustus, 2020 17:23
Logo rondomvandaag.nl/Stellingwerven
Pascal en Pieter (rechts) startklaar met hun barrel
Pascal en Pieter (rechts) startklaar met hun barrel (Foto: RondOm Vandaag)

In een barrel door de Alpen

Met de auto door de Alpen rijden, dat is al spannend, laat staan met een 21 jaar oude Volvo. Toch gaan Pieter en Pascal het proberen. Eind januari stappen ze in hun opgeknapte auto op weg naar het startpunt van de Garbage Run in Limburg. Een superspannende toch waar je opdrachten moet uitvoeren, met een prijzenpot van €1000,-.

Pascal kwam met het idee om mee te doen aan de Garbage Run en Pieter hoefde daar niet heel lang over nadenken: “We zijn beide vrachtwagenmonteur en houden van het sleutelen aan auto’s. Dit leek ons een prachtige uitdaging. Niet alleen de tocht door de Alpen, dat is natuurlijk spannend, maar alleen al het sleutelen aan zo’n oude bak.”

De Garbage Run is een tocht waarbij de deelnemers allerlei verschillende opdrachten moeten uitvoeren. Degene die dat het best doet krijgt een prijs, en ook de tweede plaats en de bestuurders van de meest originele auto kunnen op een prijsbedrag rekenen. Je mag natuurlijk niet zomaar mee doen met je Volkswagen Polo of Ford Ka. Er zitten bepaalde voorwaarden aan de auto’s die mee rijden: “De auto moet sowieso ouder zijn dan 1999, en de straatwaarde moet onder de €500 liggen.”

De jongens tikten een Volvo V70 op de kop, met een 2,5 liter Turbo dieselmotor en daar gingen ze mee aan de slag: “Er moest nog wel wat aan gebeuren, we hebben er flink aan moeten sleutelen. Motorisch hebben we alles nauwkeurig gecheckt en natuurlijk hebben we de auto een grote beurt gegeven en moest hij door de APK. Daar kwamen ook weer dingen onderweg wat we aan moesten pakken.”

Na twee maanden sleutelen was de auto klaar voor de start: “Het is fantastisch om zo’n auto te besturen. Hij staat nu bij mij op de stoep en je ziet gewoon dat iedereen die er langs rijdt even het hoofd omdraait.” De auto is namelijk niet alleen van de binnenkant goed onder handen genomen, ook de buitenkant is flink gepimpt.

De Garbage Run begint in Eijsden, Limburg en vanuit daar trekt de colonne van meer dan 300 andere auto’s richting de Alpen: “Het is natuurlijk spannend of de auto dat haalt, maar er kunnen onderweg ook andere dingen gebeuren waardoor je als bestuurder niet verder wilt. In de Alpen rij je soms op enorme hoogte, het kan glad worden, ook een ongeluk zit in een klein hoekje. Hoe kom je dan weer thuis? Hoe krijg je de auto thuis? Dat zijn dingen die ik mij weleens afvraag.”

Ondanks de gevaren hebben de jongens er zin in: “Ons hele leven sleutelen we al aan auto’s, aan de Volvo sleutelen was natuurlijk al prachtig. We weten nog niet hoe de race wordt, maar we kijken er naar uit. We hebben wel vertrouwen in de auto, er ligt een tweede motor in, dus het moet goedkomen.”

Op 19 januari vertrekken Pascal en Pieter richting Limburg en op de 20ste gaan ze dan echt van start. Na vijf dagen hopen ze in Oostenrijk over de finish te komen.

Meer berichten