Statenjacht Friso
Statenjacht Friso

Feestmaand Statenjacht

Cultuur

GROUHet Statenjacht Friso is deze maand 65 jaar geleden overgedragen aan de provincie Fryslân. Om dit te vieren, is er op 20 mei op het Provinsjehûs een officiële bijeenkomst met de boeiercommissie. Hierin zijn de organisaties vertegenwoordigd die het schip op 20 mei 1954 schonken aan de provincie. Ook zijn deze maand de speciaal gemaakte Friso-liederen voor het eerst te horen.

Op 25 mei is er in Grou een bijzondere vlootschouw met rond- en platbodems, na de jaarvergadering van de Koninklijke Zeilvereeniging Oostergoo. Samen met de middenstand was Oostergoo de schenker van de Friso aan de provincie. Ze wilden dat het provinciebestuur de boeier als lobbymiddel gebruikte in het belang van Fryslân en de Friese economie. Het college van Gedeputeerde Staten leeft dit uitgangspunt nog altijd trouw na.

Voorafgaande aan de vlootschouw vindt het Iepen Frysk Kampioenschap Klompkesilen in Grou plaats, ter ere van het jubilerende Statenjacht. Tijdens en na de vlootschouw zijn er optredens van onder anderen Elske DeWall.

Op 15 en 16 mei is het Statenjacht dit jaar aanwezig bij de Harlingen-Terschelling Race. Daar klinkt voor de allereerste keer een Friso-lied, gemaakt door Jurjen van der Meer en Nanne Kalma.

Later in het jaar zijn er nog meer activiteiten. Zo is het de bedoeling dat de Friso deelneemt aan de hardzeildag op de Sneekweek. Ook steekt de boeier het IJsselmeer en de Waddenzee over, als het weer het toelaat.

In het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek is tot 1 september een tentoonstelling te zien die speciaal gewijd is aan de geschiedenis van het Statenjacht.

 

Afbeelding
Afbeelding
Afraw Nation behaalt tweede plaats bij NK van UDO en kwalificeert zich voor EK in Duitsland Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Deze zomervakantie niet al te ver van huis? Dit zijn 4 top vakanties dicht in de buurt! Algemeen 22 apr, 15:20
Afbeelding
Arena Friso Sneek explodeert na golden set in waanzinnig duel Sport 22 apr, 10:27
Afbeelding
VC Sneek massaal in actie voor maand van de voedselbank Sport 22 apr, 09:00
Afbeelding
Friso Sneek zet forse stap richting finale play offs Sport 19 apr, 14:00
Afbeelding
Het kiezen van de juiste auto- of motorverzekering Algemeen 19 apr, 11:14
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 19 apr, 08:00
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00