© Hoge Noorden
© Hoge Noorden Foto: Jacob van Essen

Komend weekend in teken van Open Monumentendag

Algemeen

Zaterdag 14 september is weer Open Monumentendag. In heel Nederland zijn vele honderden monumenten gratis te bezoeken. Altijd al een kijkje willen nemen in bijvoorbeeld het Bestjoershûs in Sneek, de kerk van Schraard, scheepstimmerwerf De Hoop in Workum of museum It Tsiispakhûs in Wommels? Kom dan komend weekend langs! In Súdwest–Fryslân openen ruim 50 monumenten hun deuren voor publiek.

De meeste monumenten zijn open van 10 tot 17 uur. Sommige hebben andere openingstijden en een aantal is ook zondag 15 september geopend. Op de website van de Open Monumentendag en op de gemeentelijke website www.sudwestfryslan.nl is meer informatie te vinden over de monumenten die meedoen.

Landelijk thema: 'Plekken van plezier'

Met het landelijke thema van dit jaar 'Plekken van plezier' is extra aandacht voor monumenten waar mensen voor hun plezier naar toe gingen, of nog steeds gaan. Kom bijvoorbeeld langs bij voetbalclub LSC in Sneek met een unieke historische tribune, kantine en bestuursruimte. De tribune, ontworpen door gemeente-architect J. de Kok, is in 1927 gebouwd in de stijl van het expressionisme.

De stenen toegangspoort met kassa's aan de Leeuwarderweg vallen ook onder de monumentale status. De voetbalclub doet dit jaar voor het eerst mee aan Open Monumentendag en geeft zaterdag rondleidingen.

Jubileum 300 jaar houtzaagmolen De Jager in Woudsend
In Woudsend is het Open Monumentenweekend. Op zaterdag staat de feestelijke jubileumviering van 300 jaar houtzaagmolen De Jager centraal. Van 10:30 - 17:30 is er een feestelijk programma met open huis van de molen en het naastgelegen molenhuis, waarin nu een zeilschool is gevestigd. Er zijn lezingen en presentaties over de molen vroeger en nu. Er zijn demonstraties met touwslagerij, masten maken en trekzagen, en men kan kennismaken met zeillessen van de zeilschool.

Op zondag is in Woudsend het jaarlijkse evenement 'Monumenten, Muziek en Meer', met het muziekfestival 'Muziek aan het water'.

Meer informatie over de Open Monumentendag is te vinden op www.openmonumentendag.nl.

Afbeelding
Het complete gids voor het onderhouden van je hottub of jacuzzi Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Afraw Nation behaalt tweede plaats bij NK van UDO en kwalificeert zich voor EK in Duitsland Algemeen 23 apr, 09:01
Afbeelding
Deze zomervakantie niet al te ver van huis? Dit zijn 4 top vakanties dicht in de buurt! Recreatie & Ontspanning 22 apr, 15:20
Afbeelding
Arena Friso Sneek explodeert na golden set in waanzinnig duel Sport 22 apr, 10:27
Afbeelding
VC Sneek massaal in actie voor maand van de voedselbank Sport 22 apr, 09:00
Afbeelding
Friso Sneek zet forse stap richting finale play offs Sport 19 apr, 14:00
Afbeelding
Het kiezen van de juiste auto- of motorverzekering Algemeen 19 apr, 11:14
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 19 apr, 08:00