Afbeelding

Heamiel Dagen - Vier dagen zomerfeest in Bolsward

Algemeen

BOLSWARD - De Heamiel Dagen bestaan 67 jaar. Dit jaar vindt dit Bolswarder zomerfeest plaats van woensdag 26 tot en met zaterdag 29 juni: de kroon op juni. De Heamiel Dagen zijn een begrip in de provincie en trekken mensen uit alle delen van Friesland en daarbuiten.

Het Friese woord 'heamiel' verwijst naar een oude traditie. Nadat vroeger boeren en knechten het laatste hooi van het land hadden gehaald, vierden ze dit aan lange tafels in de binnenstad van Bolsward met een gezamenlijke maaltijd: het heamiel. Die maaltijd bestond uit rijst met rozijnen, boerenjongens en brandewijn. Nog steeds wordt het heamiel op deze bijzondere wijze gevierd.

Versierde praalwagens
De Heamiel Dagen gaan op woensdag 26 juni van start. Traditiegetrouw wordt het feest geopend met een intocht van versierde praalwagens. Op Plein 1455 is op alle vier dagen van 14.00 tot 00.00 uur de Heamielkermis geopend. En ook dit jaar toont fotoclub d'Ontspanner Bolsward tijdens een foto-expositie in de Doopsgezinde Kerk aan het Skilwyk de beste en fraaiste beelden van het afgelopen fotoseizoen.

Heakeninginne en hofdames
Woensdag omstreeks 19.15 uur arriveert het Heamieltrio bij het bordes van het voormalige stadhuis. Vanaf het bordes zal de Heakeninginne met haar beide hofdames en burgemeester Marga Berndsen de stoet van praalwagens en dansgroepen aanschouwen. Om 19.45 uur draagt de Heakeninginne haar toespraak voor, nadat ze van burgemeester Berndsen de stadssleutel in ontvangst heeft genomen.

Vaste activiteiten
Ook dit jaar kennen de Heamiel Dagen veel vaste activiteiten. Bijvoorbeeld Friese ringrijderij, markt, kermis, bridgedrive en een wielerronde. En niet te vergeten de Oliekoekenplons, Night of the Heamiel, Het Internationaal Folkloristisch Dansfestival, het Bolstjurrich straatfestival, de Heamiel Slotavond en natuurlijk de Heamiellunch.

Programma en tickets
Het volledige programma van de Heamiel Dagen en videobeelden van voorgaande edities zijn te vinden op www.heamiel.nl. Op deze overzichtelijke website kunt u ook meer lezen over de historie van dit zomerfeest en kunt u tickets bestellen voor de Heamiel Slotavond 2019 met onder andere optredens van Nielson, Dave Roelvink en Memphis Maniacs.

Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 14 uur geleden
Afbeelding
Kleding inzamelingsactie G.V. De Stanfries 4 april in IJlst/Oosthem Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Inwoners centraal in gastvrij Súdwest-Fryslân Politiek 18 uur geleden
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
VC Sneek H1 wint voorlaatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Vocasa H2 Sport 26 mrt, 15:00
Afbeelding
Aanvragen lening voor verduurzamen huis afgelopen 10 jaar verachtvoudigd Duurzaamheid 26 mrt, 08:00
Afbeelding
Scouting Jambowa Bolsward adopteert Marinemonument Verhalen uit de buurt 25 mrt, 20:00
Afbeelding
Charmante en grappige Jip op zoek naar een nieuw thuis Verhalen uit de buurt 25 mrt, 12:00