Afbeelding
Foto: pdf.grafie.nl

Ontluikende liefde tussen boer en burger

Algemeen

Maandagavond 17 juni troffen zeven boeren en zeven burgers elkaar op boerderij de Klompepleats in Nijhuizum voor een blind date in het kader van community-art project Molke 2.0. Een project dat de relatie tussen beide groepen wil onderzoeken en bij wil dragen aan een positieve dialoog. Het bleef niet bij koetjes en kalfjes.

In een romantische setting, met een knipoog naar Boer zoekt Vrouw, gingen boeren en burgers met elkaar in gesprek. Na een aantal uitdagende yogaoefeningen uit het ludieke boekje 'Yoga voor koeien' en een uitgebrachte toost met melk, gingen de gesprekken van start. Bij alle 'koppels' was er meteen een 'klik'. Zo sprak burger Ids uit Mantgum (veganist) met boerin Nynke (melkveehouder) uitvoerig over het welzijn van haar koeien. Haar liefdevolle verhaal nam meteen een deel van zijn bezorgdheid weg. Een andere 'date' ging over de enorme regeldruk die boeren ervaren en in dit geval leidde tot bedrijfssluiting. Het emotioneerde burger Sabine: "Dat bedrijfssluiting niet alleen het verliezen van een baan betekent maar ook het verlies van het boerenleven, had ik me nooit zo gerealiseerd." 

Na de dates kregen de boeren en burgers de opdracht om een 'liefdesbrief' te schrijven aan een fictieve dierbare om de ervaring van de avond te delen en hun hoop uit te spreken voor de toekomst.


De reis van melk
De dates en brieven vormen het vertrekpunt van een grootschalig locatietheater 'De reis van melk', dat in 2020 plaatsvindt. Tijdens dit locatietheater beleef je als toeschouwer letterlijk de reis van de melk: van koe naar koelkast. Wat gebeurt er allemaal voordat je glas melk op tafel staat? En wat kan zowel boer als burger doen om dit glas melk duurzaam te maken?


Molke 2.0 is een project van Keunstwurk onder artistieke leiding van Janneke de Haan en Willy van Assen

Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Friso Sneek treft runner up Draisma Dynamo in halve finale Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Ontdek Kinderdans bij Kunstencentrum Atrium! Cultuur 17 apr, 10:48
Afbeelding
Visles op OBS de Oudvaart Sneek Algemeen 15 apr, 08:48
Afbeelding
Aantal Friese woningen met zonnepanelen in 2,5 jaar tijd toegenomen met 81,2% Duurzaamheid 12 apr, 08:00
Afbeelding
Herdenk op 4 mei bij het Kazemattenmuseum Verhalen uit de buurt 11 apr, 12:00
Afbeelding
Bijna kwart Nederlanders heeft probleem met stoelgang Gezondheid 11 apr, 10:00
Afbeelding
Dieuwke Kramer uit Sneek maakt debuut als presentatrice bij Tijd Voor Volleybal Sport 10 apr, 15:49