Afbeelding
Foto: Bibliotheek Drachten

Schoolbieb op VSO De Zwaai: een stap naar leesplezier en taalontwikkeling

DRACHTEN – Op donderdag 15 februari opende VSO De Zwaai officieel hun schoolbibliotheek. De school aan de Splitting heeft als eerste school voor speciaal onderwijs in Drachten gebruikgemaakt van de landelijke impulsregeling.  

Het VSO (Voorgezet Speciaal Onderwijs) De Zwaai in Drachten heeft recentelijk een opvallende toevoeging gedaan aan haar onderwijsaanbod: een bibliotheek op school. In een interview met schooldirectrice Bertha Breeuwsma en leesconsulent Daphne de Boer wordt duidelijk wat de beweegredenen zijn voor deze bijzondere stap en hoe het de leerlingen kan helpen bij hun leesplezier en taalontwikkeling.  

Het idee voor de bibliotheek op school ontstaat, wanneer Bertha in gesprek raakt met iemand uit de gemeente, die haar wijst op verschillende stimuleringsregelingen, waaronder de bieb op school. Het onderwijs legt immers veel nadruk op basisvaardigheden, zoals begrijpend lezen, maar de resultaten op dit gebied waren nog voor verbetering vatbaar. ''Ik dacht: volgens mij komt hier een hele mooie kans langs en die gaan we pakken,'' vertelt Bertha. Bertha ziet de schoolbibliotheek als een kans om het leesplezier onder haar leerlingen te vergroten. Het doel van de bibliotheek op school is niet alleen om de leerlingen te voorzien van actuele en interessante boeken, maar ook om hen te motiveren om meer te lezen.

 ''De bibliotheek op school is een motivator en hopelijk een aanstichter dat kinderen
plezier krijgen in lezen om uiteindelijk vaardiger te worden.''

Daphne, de leesconsulent, is elke week ander halfuur werkzaam op de school. Ze helpt de leraren met het leuk maken van lezen. Ze benadrukt dat het uiteindelijke doel is om de intrinsieke motivatie van de leerlingen aan te wakkeren, zodat ze uit eigen interesse gaan lezen. ''De bibliotheek op school is een motivator en hopelijk een aanstichter dat kinderen plezier krijgen in lezen om uiteindelijk vaardiger te worden,'' legt Daphne uit. Het is geen verplichting, maar een uitnodiging om de wereld van boeken te verkennen en daarmee hun taalvaardigheid en algemene kennis te vergroten. ''Door rijke teksten en uitdagende woordenschat aan te bieden, worden de leerlingen voorbereid op de uitdagingen van de maatschappij en hun toekomstige carrière,'' vult Bertha aan. 

De bibliotheek op school is zorgvuldig samengesteld met een variatie aan boeken die aansluiten bij de verschillende interesses en leesniveaus van de leerlingen. Daphne houdt de collectie actueel en staat open voor suggesties van leerlingen, zodat de bibliotheek een levendige en dynamische plek wordt waar iedereen welkom is. ''Er kwam een leerling naar me toe die zei: we hebben eindelijk boeken met humor!'' Vertelt Bertha. Voorheen bevond de bibliotheek zich in een afgezonderde ruimte. Ook dit is veranderd: bij binnenkomst word je verwelkomd door feloranje boekenkasten. Hierdoor worden de boeken niet alleen toegankelijk, maar ook zichtbaar voor de leerlingen, waardoor de drempel om te gaan lezen wordt verlaagd. 

Begeleiding

Naast het aanbieden van boeken, is het ook belangrijk om de leerlingen te begeleiden bij het lezen. Zo worden er dagelijks minimaal 15 minuten ingeroosterd voor leesonderwijs, waarbij leerlingen de kans krijgen om in een open ruimte te lezen en hun interesses te ontdekken. ''Wij denken dan 15 minuten, wat is dat? Maar voor kinderen is 15 minuten überhaupt al een uitdaging om dat boek te pakken en hem open te doen,'' aldus Bertha. Het doel is om een leescultuur te creëren waarin lezen niet als verplichting wordt gezien, maar als een plezierige activiteit die bijdraagt aan persoonlijke groei en ontwikkeling.

De bibliotheek op school is nog in de beginfase, maar de eerste resultaten zijn veelbelovend. Leerlingen tonen interesse in de boeken en er wordt al volop geleend. Het is een stap in de goede richting om het leesplezier en de taalontwikkeling van de leerlingen te stimuleren, en hopelijk zet deze trend zich voort in de toekomst. 

Met de introductie van de bibliotheek op school zet VSO De Zwaai een belangrijke stap naar een toekomst waarin lezen niet alleen een vaardigheid is, maar vooral een bron van plezier en inspiratie voor alle leerlingen. 

Opening van de bieb op school