Afbeelding
Foto: Gemeente Leeuwarden

Stadsdichter wil de band tussen stad en inwoner versterken

Cultuur

LEEUWARDEN - Op 30 januari 2024 werd Marrit Jellema uitgeroepen tot de nieuwe stadsdichter van Leeuwarden. Ze heeft als doel om contact te leggen met alle dorpen en wijken binnen de gemeente om zo poëzie in de hele gemeente Leeuwarden tot leven te brengen.

Marrit Jellema is een veelzijdige kunstenaar uit Leeuwarden en staat bekend als schrijver, spoken word artiest en dichter. Begin dit jaar heeft ze de eervolle titel Stadsdichter van Leeuwarden gekregen, die ze tot januari 2026 zal dragen. Een stadsdichter is betrokken met wat er in de gemeente speelt en heeft oog voor culturele en maatschappelijke ontwikkelingen om daarover te schrijven. Met als doel: het aanwakkeren van liefde voor taal.

Passie voor taal

Marrit haar liefde voor taal begon al op jonge leeftijd: in groep 2 was ze al vaak in de weer met de letterdoos en in groep 4 tijdens het tekenuurtje was Marrit druk bezig met het schrijven van verhalen. ‘’Ik heb sindsdien nooit wat anders gewild,’’ vertelt ze.

Artistieke mijlpalen

Marrit won in 2019 een Spoken Award in de categorie lyrics. Sindsdien heeft ze haar creatieve reis voortgezet, met hoogtepunten zoals de release van haar eerst spoken word album ‘superpersoonlijk’ in juni 2021 en haar deelname aan de finale van het NK Poetry Slam in september van hetzelfde jaar. Haar tweede album, getiteld ‘Voor Altijd’ werd begin 2023 uitgebracht. Marrit heeft zelf een traject opgezet en samengesteld, waarbij ze zelf coaches heeft geselecteerd met behulp van subsidie van het Fonds Voor Cultuurparticipatie onder hun trajectnaam Urban Arts Talent traject. Gedurende dit traject, dat plaatsvond van april 2021 tot februari 2023, heeft Marrit haar vaardigheden verder kunnen ontwikkelen.

Workshops en optredens

Naast haar eigen creaties deelt Marrit graag haar kennis en passie door het geven van workshops over poëzie en spoken word. Ook is ze organisator van het spoken word evenement ‘Hoge Woorden’, in samenwerking met Explore The North en City of Literature Leeuwarden. ‘Hoge Woorden’ vindt vier keer per jaar plaats.  Het doel van ‘Hoge Woorden’ is om spoken word een eigen plek te geven in Friesland, waarbij makers de ruimte krijgen om hun werk te presenteren en te delen. Tijdens elke editie zijn er drie artiesten van buiten Friesland aanwezig en twee noordelijke artiesten. Zo krijgt het publiek de kans om kennis te maken met artiesten buiten Friesland en de artiesten met elkaar. Marrits optredens zijn niet alleen beperkt tot Leeuwarden, ze is regelmatig te vinden op podia door het hele land.

De aanleiding om stadsdichter te worden kwam nadat ze verliefd werd op de stad. Op jonge leeftijd leerde ze voornamelijk de donkere kanten van Leeuwarden kennen, maar dat veranderde toen ze terugkeerde: “Ik zag de mooiheid en de kansen in de stad die ik nog niet eerder had gezien. Daarom wil ik mijn eigen steentje bijdragen aan de gemeenschap van Leeuwarden.” 

Als advies voor beginnende schrijvers, poëten en spoken word artiesten geeft Marrit het volgende mee: ‘’Veel lezen, zonder lezen kun je geen goede schrijver worden. En spoken word evenementen bezoeken en daar goed naar luisteren en natuurlijk veel blijven schrijven!’’

Toekomst als stadsdichter

Als kersverse stadsdichter van Leeuwarden kijkt Marrit uit naar haar rol in het versterken van de band tussen de inwoners van de stad. ‘’Ik heb er ontzettend veel zin in,’’ aldus Marrit. Ze ziet de sociale projecten die ze gaat doen als een uitgelezen kans om nieuwe mensen te ontmoeten en hen te introduceren in de kracht van taal en poëzie. Ook voor de mensen die minder interesse hebben in taal. ‘’Ik kijk vooral uit naar het project om langs de dorpen te gaan en daar de mensen te vragen waarom ze zo graag in de gemeente Leeuwarden wonen, zodat mensen ook elkaars verhalen kunnen horen omdat geen verhaal hetzelfde is.’’ Met haar energie en passie voor taal zal Marrit ongetwijfeld een inspirerende rol vervullen als stadsdichter van Leeuwarden.

Op het YouTubekanaal van Gemeente Leeuwarden vind je Marrits eerste werk als stadsdichter