Gemiddeld zeventig vrouwen komen af op de bijeenkomsten van de Vrouwenkamer, die zowel binnen als in de buitenlucht plaatsvinden.
Gemiddeld zeventig vrouwen komen af op de bijeenkomsten van de Vrouwenkamer, die zowel binnen als in de buitenlucht plaatsvinden. Foto: de Vrouwenkamer.

Het ontmoeten van andere vrouwen en van elkaar leren, dat is waar het om draait

HEERENVEEN - 20 jaar geleden is de Vrouwenkamer ontstaan vanuit een vraag waar Froukje Nijholt (voormalig journalist), Coby van der Laan (voormalig wethouder), en Hélène Boot (voormalig gemeenteraadslid) mee rondliepen: Waarom zijn er zo weinig vrouwen met een politieke en bestuurlijke functie? Inmiddels weten veel vrouwen De Vrouwenkamer te vinden om elkaar te ontmoeten, geïnspireerd te worden door andere vrouwen en om met elkaar te netwerken. RondOm Heerenveen spreekt met Froukje Nijholt en Jos Aarnoudse van de Vrouwenkamer en met Svenja Rokahr, een onderneemster uit Heerenveen die geregeld naar bijeenkomsten van de Vrouwenkamer gaat.

Froukje Nijholt, voormalig journalist, is één van de drie vrouwen die in 2003 aan de wieg stonden van de Vrouwenkamer. Zij, samen met politici Coby van der Laan en Hélène Boot, merkte dat vrouwen het moeilijk vonden om een stapje vooruit te zetten. Froukje: "We zagen dat vrouwen bijvoorbeeld wel boekenmoeder wilden zijn, maar niet in de medezeggenschapsraad van de school wilden. Er kwamen steeds minder vrouwen in de politiek en er waren maar weinig vrouwen die in de media wilden optreden als deskundige. Dat moest veranderen, vonden we. We wilden vrouwen helpen om af en toe op de voorgrond te treden." Nijholt, Van der Laan en Boot ontmoetten elkaar in De Heerenkamer (wat nu bekend staat als 't Gerecht), dronken samen een wijntje en bedachten de Vrouwenkamer; een nieuw platform waar vrouwen elkaar op een laagdrempelige manier konden ontmoeten en  inspireren en zo elkaar konden versterken. 

Inspirerende bijeenkomsten

Jos Aarnoudse, ook journalist van beroep, sloot niet veel later ook aan bij de Vrouwenkamer: "Ik herinner me dat er in de media vooral mannen aan het woord kwamen." Inmiddels is dat anders, constateren beide vrouwen. In zowel lokale als nationale politiek zien we meer vrouwen, en talkshows, kranten en andere nieuwsbrengers laten heel bewust vaker vrouwen aan het woord. Zodoende veranderde ook de missie van de Vrouwenkamer, al is de essentie hetzelfde gebleven: vrouwen met elkaar in verbinding brengen. 

Dit doet de Vrouwenkamer in de vorm van verschillende bijeenkomsten over uiteenlopende onderwerpen. Jos: "Elke avond heeft een ander thema. Er komen sprekers die veel weten over dit thema of iemand geeft een workshop. Het doel is om te leren van elkaar." De Vrouwenkamer is geen traditionele 'netwerkgroep' waar je lid van moet zijn, legt Froukje ons uit: "We willen het juist zo laagdrempelig mogelijk maken. Vrouwen kunnen zich vrijblijvend inschrijven voor onze nieuwsbrief, waarin we de bijeenkomsten aankondigen. Als een thema je aanspreekt kun je je hiervoor inschrijven. We vragen een kleine bijdrage van de vrouwen die aanwezig willen zijn." De thema's lopen erg uiteen; van onderwijs en zorg tot politiek en vastgoed.

De afgelopen 20 jaar zijn er in de Vrouwenkamer al veel bijzondere onderwerpen de revue gepasseerd. De vrouwen blikken terug, hoewel het nog best lastig is om een favoriete bijeenkomst te kiezen. Froukje herinnert zich bijvoorbeeld de bijeenkomst met de oud-hoofdredacteur van Opzij Cisca Dresselhuys, waar heel veel vrouwen op af kwamen en Jos denkt terug aan de inspirerende bijeenkomst met gelukstherapeut Meike Bartels, waarin op een wetenschappelijke manier werd gekeken naar geluk. Jos: "Er komen sprekers langs uit ons eigen netwerk en soms schakelen we extern iemand in om het te hebben over een bepaald thema dat wij interessant vinden. Het zijn lang niet alleen maar 'vrouwenonderwerpen' en de thema's die we bespreken hebben zeker niet altijd betrekking op je werk.  Soms helpen ze je juist verder op persoonlijk vlak of is het gewoon leuk om ergens meer over te weten."

Netwerken op een andere manier

Het ontmoeten van andere vrouwen en van elkaar leren, dat is waar het om draait bij de Vrouwenkamer. Een onderdeel hiervan is netwerken. Vrouwelijke ondernemers komen bijvoorbeeld met elkaar in contact en kunnen elkaar zodoende helpen met tips of met concrete opdrachten. Dit is één van de redenen waarom Svenja Rokahr regelmatig bij de Vrouwenkamer te vinden is: "Toen ik met mijn bedrijf De Coachingkamer was gestart vond ik het best moeilijk om in contact te komen met andere ondernemers. Een vriendin nam mij mee naar een bijeenkomst. Natuurlijk is het spannend als je ergens voor het eerst bent en dan contact moet leggen met andere vrouwen, maar bij de Vrouwenkamer gaat dat allemaal heel natuurlijk. Het is een hele laagdrempelige manier om andere ondernemers te leren kennen. De sfeer is fijn, je bent gezellig aan het praten maar helpt elkaar toch verder." 

Bij bijeenkomsten van de Vrouwenkamer staat altijd een netwerktafel waar ondernemers hun visitekaartje of folders kunnen neerleggen en ook op de website maakt de Vrouwenkamer ruimte voor ondernemers die zichzelf willen presenteren. Voor een klein bedrag per jaar kunnen ze kiezen voor een uitgebreide of een korte presentatiepagina. Die ondernemers vullen die zelf en houden de pagina bij. 

Een bijeenkomst van de Vrouwenkamer heeft gemiddeld zeventig bezoekers (met uitschieters rond de honderd). Niet iedereen is ondernemer. Froukje: "Iedereen is welkom; huisvrouwen, pensionado's, werkenden, vrijwilligers, ondernemers, zzp'ers, ga zo maar door. Als je een thema interessant vindt, ben je van harte welkom." Op www.vrouwenkamer.nl kun je zien welk thema aan bod komt en kun je je opgeven. 

20-jarig jubileum

Dit jaar is het 20 jaar geleden dat de Vrouwenkamer is opgericht. In dit jubileumjaar, met als thema 'Anders denken - anders doen!' wordt hierbij feestelijk stilgestaan. Op 9 juni is de eerste jubileumbijeenkomst. De invalshoek is duurzaam denken, duurzaam doen, en gaat over recyclen, upcyclen en de duurzame en veelzijdige grondstof wol.  Je bent van harte welkom!

Afbeelding