Afbeelding
Foto:

Flitsbezorgers geven tabak en alcohol aan 13-jarigen

LEEUWARDEN - Al jaren is het een besproken onderwerp. Flitsbezorgers en het naleven van de alcoholwet en daarmee specifiek het vragen naar legitimatie. Meerdere keren werd aangetoond dat dit niet goed ging. Boerema nam de proef op de som en liet een 13-jarige alcohol en tabakswaren kopen in Leeuwarden en Groningen, de uitkomsten waren schokkend.

Rosa (13 jaar) bestelde bij Flink, Getir en Gorilla’s. Flink kwam goed uit de test en vroeg zowel in Leeuwarden en in Groningen meerdere keer om haar legitimatie. Getir en Gorilla’s deden dit niet, na een aantal pogingen kreeg Rosa flessen Bacardi en sigaretten te pakken.

'Flink kwam goed uit de test vroeg meerdere keren om legitimatie'

Handhaving

Waar ligt nou precies de rol van handhaving? De NVWA (Nationale voedsel- en warenautoriteit) geeft aan dat gemeentes dit niet mogen handhaven, ondanks dat zij wel fysieke supermarkten sancties kunnen opleggen. De Gemeente Groningen geeft echter aan dat zij wel kunnen handhaven, maar dit nog aan het onderzoeken zijn. Dat is gek. Feit is wel dat het moeilijk blijft om te handhaven en dat er ook zeker wat vanuit de flitsbezorgers zelf moet komen.

Heel makkelijk

In de app wordt wel aan leeftijdsverificatie gedaan, de manier waarop is echter erg summier. Zo zegt Bjarn Bronsveld, app-ontwikkelaar: ‘Ieder kind kan op een knopje klikken dat je 18+ bent.’ Er zijn andere mogelijkheden, welke wel duur maar wel zo goed als waterdicht zijn.

Video

Darshan toonde met zijn item aan dat er na enkele jaren dus nog steeds niks veranderd is. Gorilla’s heeft niet gereageerd op de bevindingen van het item. Ga naar het Youtube-kanaal van Darshan Boerema om deze video te zien. Hier vind je ook andere video's van zijn journalistieke onderzoeken.