Rapalje Zomerfolk Festival is elk jaar weer een feest voor iedereen.
Rapalje Zomerfolk Festival is elk jaar weer een feest voor iedereen. Foto: Rapalje Zomerfolk Festival.

Rapalje Zomerfolk Festival; een gemoedelijk festival met indrukwekkende line-up

Evenement

GRONINGEN - Op zaterdag 10 juni en zondag 11 juni kunnen folk-liefhebbers hun hart ophalen op de Zonneweide van het Groningse Stadspark. De organisatie van Rapalje Zomerfolk Festival heeft dit jaar een indrukwekkende line-up kunnen programmeren, bestaande uit de populairste Nederlandse én internationale folk-artiesten en bands. Toch staat het festival niet alleen bekend om de muzikale hoogtepunten. Ze zetten zich ook in om het festival betaalbaar te houden voor iedereen. We spreken met organisator David Myles: “We vinden het ontzettend belangrijk dat iedereen kan genieten van dit festival!”

Het is nauwelijks nog voor te stellen; een festival met betaalbare tickets, waar kinderen gratis welkom zijn en waar je toch kan genieten van top-acts. Toch weet Rapalje Zomerfolk Festival dit al jarenlang voor elkaar te krijgen. Het festival is in 2013 begonnen met het organiseren van Zomerfolk Festivals in het Stadspark van Groningen. Organisator David Myles, ook bandlid van de folkband Rapalje, stond aan de wieg: “Het festival is ooit begonnen vanuit de passie voor de muziek. Het is bijzonder om te zien hoe hard het gegroeid is. We begonnen ooit met 1500 bezoekers, nu mogen we elk jaar zeker 10.000 mensen verwelkomen.” 


Foto: Rapalje Zomerfolk Festival.

Wie in de rekenles goed heeft opgelet, zou weten dat het festival, opgericht in 2013, officieel hun tiende jubileum zou moeten vieren dit jaar. Dat dacht de organisatie ook: “We hebben in de programmering echt rekening gehouden met ons jubileum en daarom extra bekende bands aangetrokken.” Wat ze even over het hoofd hadden gezien, was de gemiste editie in de coronaperiode. Dit jaar vieren ze dus niet de tiende editie, maar de negende. Een ‘happy mistake’ want mede daardoor wordt bezoekend publiek getrakteerd op een aantal topacts, zoals The High Kings, The Mahones en The Trials of Cato. 

The High Kings

Deze internationale band heeft een miljoen luisteraars per maand op Spotify en verkoopt in heel Europa grote zalen uit. The High Kings blijven de lat extreem hoog leggen voor Ierse folkbands over de hele wereld en worden algemeen beschouwd als toonaangevend in het genre. In 2019, na een reis van 12 jaar, blijven The High Kings optreden in uitverkochte zalen over de hele wereld voor hun steeds groter wordende leger van trouwe fans die generaties overspannen.

The Mahones

De Canadese band The Mahones speelt folk met power. Canada’s belangrijkste Keltische punkrockfeestband werd toepasselijk geboren op St. Patrick’s Day in 1990 in Kingston, Ontario. Stichtende leden waren zanger/gitarist Finny McConnell; Andrew Brown op tinwhistle, keyboards en accordeon; Ger O’Sullivan op mandoline, banjo, gitaar en bodhran; bassist Joe Chithalen; en drummer Christos Smirnois.

The Trials of Cato

The Trials of Cato is wat onbekender, maar klinken echt fantastisch. Ze worden “de Sex Pistols van folk” genoemd (J Davis) en brengen een duidelijk eerbetoon aan traditie terwijl ze oude botten verdraaien tot iets koortsachtigs en moderns, met stampende deuntjes en boeiende verhalen.


Foto: Rapalje Zomerfolk Festival.

Jezelf zijn

Bij Rapalje Zomerfolk Festival is iedereen welkom. Daarom blijven de ticketprijzen laag, mogen kinderen gratis naar binnen en zet de organisatie zich in om ook drankjes en eten zo goedkoop mogelijk te houden. Myles: “Natuurlijk hebben wij ook te maken met de stijgende prijzen, maar we eisen bijvoorbeeld van de cateraars dat ze tenminste één betaalbaar product aanbieden. Bovendien mogen bezoekers ook gewoon hun eigen eten en drinken meenemen.”

Op het festival heerst een relaxte sfeer. Mensen chillen op het gras, kletsen met elkaar rond het kampvuur en luisteren naar muziek. “Bij de bar wacht men rustig in een rij,” weet Myles. “En afval wordt netjes opgeruimd. Iedereen is hier om een leuke tijd te beleven.” Er zijn veel bezoekers die zich verkleden: “Je mag echt jezelf zijn hier.”

Meer dan alleen muziek

Natuurlijk kun je bij het festival niet alleen naar muziek luisteren. Er is ook een markt met honderd standhouders en je kan Levende Geschiedenis bewonderen, waarbij mensen acteren dat ze in de Middeleeuwen zijn. Er zijn ook workshops waar je je voor in kan schrijven. Voor kinderen is er ook genoeg te beleven. In het Kinderdorp kunnen zij lekker spelen, er is een circus waar zij circustrucs kunnen leren en ze kunnen meedoen met de Kinder Highland Games.

Wees welkom!

Word jij ook enthousiast van het Rapalje Zomerfolk Festival? Bestel dan nu je tickets, op www.zomerfolk.nl kun je een weekendticket of tickets voor vrijdag of zaterdag kopen. Hier vind je ook het complete programma.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding