Het damesteam van BV Penta werd kampioen in de tweede klasse.
Het damesteam van BV Penta werd kampioen in de tweede klasse. Foto: BV Penta.

Zowel dames- als herenbasketballers kampioen

DRACHTEN - Bij Basketbalvereniging Penta uit Drachten hebben ze wel een heel bijzonder seizoen; zowel hun damesteam als het herenteam sleepten dit seizoen het kampioenschap in de wacht. Bovendien mocht de vereniging veel nieuwe spelers verwelkomen. Basketbal is namelijk populairder dan ooit. RondOm Drachten spreekt met voorzitter Ivo de Groot. 

Het is feest bij BV Penta, want de seniorenteams van de heren en dames zijn kampioen geworden. De dames, die vorig jaar bewust kozen voor een lagere klasse zodat de focus meer op plezier kon liggen, eindigden bovenaan de tweede klasse. Als voorzitter kent Ivo het team goed en als scheidrechter heeft hij hen ook regelmatig zien spelen: "De kracht van de dames is echt het team. De sfeer is goed, waardoor ze ontspannen kunnen spelen. Daardoor halen ze goede resultaten." Basketbal op dit niveau kent geen promotieplicht, weet Ivo te vertellen: "De dames hebben ervoor gekozen om volgend seizoen gewoon weer uit te komen in de tweede klasse, dat ligt hen het beste. 

Het herenteam van BV Penta bestaat uit een aantal ervaren heren en een groepje jonge talenten: "Er zijn heren die eerder op hoger niveau ergens anders hebben gespeeld, maar nu voor de laatste jaren weer terugkeren bij hun oude clubje. Daarnaast zijn er een stuk of vier jongens die uit onze jeugd zijn doorgestroomd. Zij pikken enorm veel op bij de wedstrijden en je ziet ze echt groeien." De heren zijn kampioen geworden in de eerste klasse, waardoor ze verzekerd zijn voor promotie. Dit jaar doet de Nederlandse Basketbal Bond echter hun klasse-systeem op de schop en gaan weer over op divisies. Hoe deze nieuwe divisie heet is nog niet helemaal bekend. Wel weet de vereniging dat kampioenschap noodzakelijk was om aanspraak te mogen maken op een bondsscheidrechter: "Als je in een hoge divisie speelt, krijg je van de bond een onafhankelijke en opgeleide scheidsrechter. Speel je lager, dan fluit een clubvrijwilliger. Onze heren zijn dusdanig fanatiek, dat ze het liefst spelen met een hoger niveau scheids."

Basketbal groeit! 

Veel sportverenigingen hebben door de coronacrisis te maken gekregen met dalende ledencijfers. BV Penta ziet echter haar ledental alleen maar stijgen. Volgens voorzitter Ivo heeft dat meerdere oorzaken: "Je ziet aan de ene kant dat straatsporten, wat basketbal van origine is, steeds meer populariteit geniet. Basketbal, maar bijvoorbeeld ook freerunnen en skaten, kon op straat gespeeld worden tijdens de coronacrisis." Daarnaast denkt Ivo dat steeds meer jongeren ook kijken naar basketballers op tv en sociale media: "De NBA, de beste basketbalcompetitie ter wereld, is steeds beter te volgen op de Nederlandse televisie en op sociale media zoals TikTok en Instagram zijn enorm veel video's te vinden van de sport."

Doe mee

Geen wonder dus dat steeds meer jeugd zich aanmeldt bij BV Penta: "Onze U12 is bijvoorbeeld van vier spelers naar 22 spelers gegaan in één seizoen," vertelt Ivo trots. Ook voor volgend seizoen verwacht hij weer nieuwe jeugd: "Kinderen mogen altijd twee keer gratis meetrainen. Dat is voor die kids goed, zodat ze kunnen kijken of ze basketbal leuk vinden en of ze binnen het team passen. Onze trainers vinden het ook fijn, zodat ze het kind al leren kennen en hen in het juiste team kunnen plaatsen." Aankomend seizoen heeft BV Penta voor het eerst een U10-team, waardoor kinderen van zeven en acht jaar (en misschien zelfs zes) al mee kunnen trainen. Hij vraagt ouders altijd even te mailen als hun zoon of dochter graag wil meetrainen: "Dan komen ze altijd op de goede plek terecht." Meer informatie over basketbal en BV Penta vindt je op www.bvpenta.nl.