Nederlands

Spreken we straks nog wel Nederlands in ons mooie landje? Ik maak mij hier best wel zorgen over. Ik betrap mij er zelf al op. Als ik op een terras zit of iets afreken in een winkel, dan verwacht ik al in het Engels aangesproken te worden. Het komt doordat ik met grote regelmaat in het Engels aangesproken word. Gek vind ik dat, en toch begrijp ik het wel. Deze banen worden veelal door buitenlandse studenten en gasten vervuld. De algemene spreektaal onder hen is gewoon Engels. 

Vind ik het oké? Nou, ik heb er in sommige gevallen best begrip voor, maar ik word toch liever in het Nederlands aangesproken. Het zou werkgevers sieren als ze hun buitenlandse medewerkers gaan instrueren om toch in de basis Nederlands te kunnen spreken. Gezien de functies lijkt mij dat niet super ingewikkeld. Daarnaast is het een super goede stap om te integreren. 

Vorige week waren we nog in een winkel. Mijn vrouw rekent af en wordt in het Engels te woord gestaan. Nu heeft mijn vrouw een Aziatisch uiterlijk en wordt ze daardoor wel vaker spontaan in het Engels aangesproken. Na afloop vraagt ze, heel beleefd, aan de caissière waar ze vandaan komt. Blijkt ze gewoon Nederlands te zijn! Nou mijn vrouw meteen, in het Nederlands, waarom spreek je dat dan niet? Het is een rare wereld. Veel mensen beginnen, zonder enige reden, al in het Engels.

Heel verrassend, vandaag ben ik op Schiphol (en jawel, vlot door alle controles gegaan). Nu verwacht ik juist op Schiphol veel engelssprekenden maar je snapt het al, ik werd echt door iedereen in het Nederlands aangesproken. Een goed begin van mijn trip naar een Engelstalig land.