Afbeelding
Foto: Unsplash.com

Onderzoek: Friesland goedkoopste provincie om te trouwen

FRIESLAND - Ben je van plan om in het huwelijksbootje te stappen? Als je doordeweeks het jawoord wil geven in een Fries gemeentehuis, betaal je hier in 2023 gemiddeld € 321,60 voor. De provincie heeft hiermee de goedkoopste huwelijksceremonies van heel Nederland. Wel zijn er lokaal grote verschillen in de kosten. Dit blijkt uit het jaarlijkse bureauonderzoek van ThePerfectWedding.nl.

In het gemeentehuis trouwen kost gemiddeld € 432,98 in Nederland. Het gaat dan om een ceremonie die ‘s middags plaatsvindt op maandag tot en met donderdag. In Friesland liggen de kosten dus flink lager, zo blijkt uit het onderzoek.

Goedkoopste en duurste ceremonie: verschil van bijna 1.500,- euro

Vooral in Waadhoeke is een huwelijksceremonie op maandag-, dinsdag-, woensdag- of donderdagmiddag voordelig. Je betaalt momenteel 185,- euro voor een ceremonie in het gemeentehuis. De top 5 goedkoopste gemeenten om in het huwelijksbootje te stappen op een doordeweekse dag:

Waadhoeke: 185,- euro, Vlieland: 219,- euro, Harlingen: 228,20,- euro, Noardeast-Fryslân: 240,15,- euro en Smallingerland: 245,- euro. 

De duurste gemeentelijke ceremonie van Friesland? Die vind je op zaterdag in Leeuwarden. Trouwen op deze dag in het weekend kost je hier 1.652,83,- euro. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste gemeentelijke ceremonie van Friesland loopt hiermee op tot 1467,83,- euro.

Sarah Glasbergen, oprichter van ThePerfectWedding.nl zegt hierover: “De verschillen per gemeente zijn anno 2023 nog steeds extreem. Het zou ontzettend fijn zijn als hier een keer wat aan gedaan wordt. Een paar jaar geleden waren de verschillen ook al groot, er zijn toen zelfs Kamervragen over gesteld. Daar is helaas nog niets mee gedaan.”

Kostenstijging in meeste gemeenten

In 14 van de 16 Friese gemeenten is doordeweeks trouwen op een gemeentelocatie dit jaar duurder dan in 2022. De sterkste stijging was in Leeuwarden (+10,5%), gevolgd door Vlieland (+10,1%) en Terschelling (+5,6%).