Femke Wiersma uit Holwerd van de BoerBurgerBeweging.
Femke Wiersma uit Holwerd van de BoerBurgerBeweging. Foto: eigen foto

"Dit is een heel krachtig signaal vanuit de
gemeenschap"

FRIESLAND - Woensdag 15 maart 2023 zal voor altijd de boeken in gaan als een historische dag voor de BoerBurgerBeweging (BBB). De politieke partij, die op 1 november 2019 werd opgericht, won met grote overmacht de Provinciale Statenverkiezingen van 2023. Overal in het land werd de BBB de grootste partij, waarmee de overwinning zelfs de grootste ooit is. De partij verdient daarmee tevens 16 zetels in de Eerste Kamer. RondOm Vandaag blikt kort terug op de overwinning met Femke Wiersma uit Holwerd. Femke is kandidaat Gedeputeerde voor de provincie Friesland. Tevens kijken we vooruit naar de plannen van de BBB. 

"Deze overwinning heeft natuurlijk elke verwachting overtroffen, want dit is in de geschiedenis nog nooit eerder gebeurd. We hadden wel verwacht dat we er goed op stonden, maar dit overtreft werkelijk iedere prognose. We zijn in alle provincies de grootste geworden, dat is nog nooit eerder voorgekomen", begint Femke enthousiast haar verhaal. 

Stem luid en duidelijk gehoord

De slogan van de BoerBurgerBeweging luidt: 'De stem van en voor het platteland'. Deze stem is luid en duidelijk gehoord, want het blijkt wel dat lang niet alleen boeren op de BBB hebben gestemd. "Er zijn nog zo'n 50.000 boerenbedrijven in Nederland, dus daar haal je het echt niet mee. Ook in de steden hebben we een hoop stemmers binnengehaald. Zelfs in Noord-Holland en Zuid-Holland zijn we de grootste geworden. Dan hebben we het gewoon over stedelijk gebied, de randstad." 

Duidelijk signaal richting politiek

Femke beseft dat (een deel) van de stemmen hoogstwaarschijnlijk ook voortkomt uit protest. "Tuurlijk zitten er ook proteststemmen bij, maar dat is het niet alleen. Het is alleen wel een heel duidelijk signaal richting de politiek. Het volk is er klaar mee en deze verkiezingsuitslag laat dat heel duidelijk zien. Mensen zijn toe aan een nieuw bestuur en integriteit. Een partij die ze kunnen vertrouwen en doen wat ze zeggen. Dit is wel een heel krachtig signaal vanuit de gemeenschap", licht ze toe.

Het nuchtere geluid van BBB

Een grote kracht van de BBB is dan ook het nuchtere geluid, denkt Femke. "We staan dichtbij de mensen. Caroline is ons gezicht en die doet het heel goed. De mensen geloven in haar. Tuurlijk niet alle mensen, want je hebt altijd mensen die er anders naar kijken. Ze zien bij Caroline alleen wel iemand die staat voor wat ze zegt. Iemand die luistert naar de zorgen van de gewone mensen; deze zorgen deelt en niet bagatelliseert. Ik denk dat mensen Caroline en de BBB gewoon vertrouwen." 

Vertrouwen omzetten in plannen

Het is nu aan de BBB en de rest van de politiek om daad bij woord te voegen en het vertrouwen om te zetten in mooie plannen. "Op dit moment zijn we al druk bezig met het schrijven van de coalitieakkoorden. We proberen zo snel mogelijk het schrijven af te ronden, zodat we een akkoord op hoofdlijnen naar de Staten kunnen sturen. Dat proces loopt nu volop en we zijn we er heel druk mee." 

Positieve gesprekken

Femke heeft er vertrouwen in dat de coalitieakkoorden snel geschreven kunnen worden. "We ervaren de gesprekken op dit moment als heel positief. Tuurlijk zijn er op bepaalde punten wel verschillen, waar ik inhoudelijk niet teveel over kan zeggen, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we er met de partijen uitkomen", licht ze toe. "We vinden ook dat dualisme weer een plaats moet krijgen. We streven naar een akkoord op hoofdlijnen, zodat de Staten in de provincies straks ook een serieuze rol hebben in de koers die we varen." 

Verandering kost tijd

Daarnaast wil Femke benadrukken dat verandering tijd kost. "Ik werk nu al een paar jaar in de politiek en als ik iets geleerd heb, is dat verandering echt iets van de lange adem is. Bepaalde dingen zijn namelijk al in gang gezet en je zit natuurlijk met bestaande wetgeving. Dat kun je niet in één bestuursperiode veranderen. Ik denk wel dat als je nu bijvoorbeeld kijkt naar de stikstof discussie, dat we voor tegenwicht gezorgd hebben. In plaats van dat er massaal wordt uitgekocht, hoor je steeds meer geluiden over innovatie. Dat beleid krijgt steeds meer vorm en is makkelijker te realiseren, want dat moet allemaal nog vastgelegd worden. Voor bestaande problematiek die al in de wetgeving is vastgelegd, is meer tijd nodig. Wij willen in ieder geval een overheid die er weer is voor de mensen en niet andersom, dat wil zeggen bureaucratie beperken en ondernemers de ruimte geven. We zijn tegen bepaalde transities en vooral de snelheid waar het kabinet en de overheid dat wil afdwingen. Dat maakt vaak meer kapot, dan dat je er goed aan doet." 

Kandidaat Gedeputeerde 

Voor Femke breekt er zelf ook een bijzondere periode aan. Ze is namelijk kandidaat om Gedeputeerde van de provincie Friesland te worden. "Ik zit nog in een selectieprocedure, waarbij mijn integriteit en belangen getoetst worden. Als alles goed gaat, dan willen we 28 juni het nieuwe college van Gedeputeerde Staten installeren. Als dat allemaal doorgaat, ben ik Gedeputeerde van Friesland. Dan ga ik het provinciebestuur in."

Als Gedeputeerde zet Femke het beleid uit en geeft het vorm. "Je bent dan in principe eindverantwoordelijk voor de portefeuilles die je krijgt en de ambtenaren die daar bij horen. Het beleid wat je uitzet, moet je vervolgens verdedigen in de Provinciale Staten. We geven vorm aan alle regels binnen de provincie, maar ook de regels die landelijk geïmplementeerd worden. Deze regels zijn conform het coalitieakkoord natuurlijk. Ik heb er heel veel zin in en ik ga mijn uiterste best doen om het vertrouwen van de mensen weer te herstellen." 

Een nieuwe periode

Met haar nieuwe taak, komt een einde aan Femke haar rol als parlementair beleidsmedewerker. Iets waar ze toch wel emotioneel onder is. "Ik ben vanaf het begin in Den Haag geweest en we hebben daar een heel mooi team. We vertrouwen elkaar volledig, dus dat ga ik wel heel erg missen. Maar dit is voor mij een hele mooie stap en ik heb heel veel zin om me voor Friesland in te zetten", vertelt ze tot besluit. 

Afbeelding
Afbeelding