Door te praten over de dood sta je ook stil bij je leven: Hoe wil jij herinnert worden?
Door te praten over de dood sta je ook stil bij je leven: Hoe wil jij herinnert worden?

Van natuurkisten tot as-tattoos; in de
uitvaartzorg kan meer dan je denkt

FRIESLAND - Er zijn maar weinig zekerheden in het leven, maar iets wat wel zeker is, is dat aan al het leven een eind komt. Toch heerst er een taboe over dit onderwerp en wordt er nauwelijks gepraat over het afscheid van het leven en de dood. Zonde, wat als mensen hun wensen niet goed vastleggen blijven nabestaanden over met veel vragen: Hoe maken we het afscheid toch persoonlijk? Door onzekerheid kiezen nabestaanden daarom vaak voor een standaard afscheid, maar past dat wel bij de overleden persoon? Bovendien is er op het gebied van uitvaartzorg veel meer mogelijk dan je denkt. RondOm Vandaag gaat op onderzoek uit. 

Op de vraag waarom we nooit over de dood praten is geen eenduidig antwoord. Sommige mensen denken dat angst voor de dood een instinctief overlevingsmechanisme is. Dode lichamen kunnen op een gegeven moment ziektes overdragen en om dat te voorkomen hebben mensen, maar ook sommige dieren, een aversie tegen de dood. Bovendien praten mensen liever niet over onderwerpen die hen angst inboezemen. 

Waarom je juist wel over de dood moet praten

Iedereen gaat dood, jij dus ook. Misschien (hopelijk) niet binnenkort, maar ooit gaat het gebeuren. Je kunt de dood niet omzeilen door er niet over te praten. Sterker nog, juist door over de dood te praten sta je stil bij je eigen leven. Wat wil je achterlaten op aarde? Hoe wil je dat mensen je herinneren? Welk verhaal wil je dat vertelt wordt?

Sommige mensen voelen angst als ze aan de dood denken, bijvoorbeeld omdat ze onzeker zijn over wat er na de dood gebeurt of hun geliefden niet willen achterlaten. Ben jij bang voor de dood, dan is het goed om te weten dat praten over dat onderwerp juist kan helpen. Door met andere mensen in gesprek te gaan en te leren over hun kijk op het afscheid, de dood en wat daarna (of juist niet) gebeurt zul je merken dat je angst afneemt. 

Daarnaast zijn er ook praktische zaken die geregeld moeten worden als je overlijdt. Wellicht heb je al wat kennis over die zaken, omdat je het hebt moeten regelen voor een naaste. Hoe meer je voor je dood alvast vastlegt, hoe minder jouw nabestaanden zelf moeten regelen. Door je afscheid en dood goed voor te bereiden, kunnen zij zich in de week daarna focussen op hun verdriet en het afscheid met hun geliefde. 

Wat er geregeld moet worden

Welke praktische zaken geregeld moeten worden wanneer je overlijdt, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Singles moeten weer andere dingen regelen als getrouwden met kinderen. Op de website van de Rijksoverheid kun je een vragenlijst invullen, waardoor je precies weet wat je het beste voor jouw dood al kan vastleggen. Dit zijn zaken over je erfenis (wie wil je wat nalaten?), medische wensen (het opstellen van een wilsverklaring en donorschap), uitvaartwensen (begraven of cremeren, je uitvaartverzekering) en geldzaken (nabestaandenseizoen en studieschuld).

Mogelijkheden bij een uitvaart

Een zwarte kist, een plekje op het kerkhof, een lange rouwstoet en urenlang condoleren. De meeste mensen hebben wel een beeld hoe een uitvaart eruit ziet. Jouw uitvaart hoeft er echter niet zo uit te zien, als dit niet bij je past. De mogelijkheden op het gebied van uitvaarten zijn eindeloos. Doe samen met RondOm wat inspiratie op: 

Rouwvervoer 

Een statige Mercedes als rouwauto zullen de meeste mensen mooi vinden, maar er zijn ook genoeg mensen die niets hebben met zo'n zwarte, lange auto. Gelukkig zijn er voor deze mensen verschillende alternatieven. Een koets met paarden zal men ook wel kennen, maar wist je dat je ook kan kiezen voor een duurzame bakfiets, een stoere rouwmotor met zijspan of zelfs een frame die achter een eigen truck geplaatst kan worden. 

Uitvaartverzorger

Als je een uitvaartverzekering hebt, dan kan je via de verzekering een uitvaartverzorger aangewezen krijgen. Weet dat dit niet verplicht is. Je bent vrij om je eigen uitvaartverzorger te kiezen. Steeds meer mensen (en hun familie) kiezen er ook voor om voor hun dood al in gesprek te gaan met de uitvaartverzorger, zodat ze hun wensen nog bij leven kunnen vertellen. 

Begraven

Naast reguliere begraafplaatsen heb je in Friesland ook een aantal natuurbegraafplaatsen. Dit zijn begraafplaatsen waar overleden personen op een natuurlijke manier in een graf of urn kunnen worden begraven. De graven zijn niet, zoals bij een traditionele begraafplaats in rijen aangelegd, maar liggen schijnbaar willekeurig verspreid over een natuurlijk terrein. De natuur speelt een belangrijke rol op deze begraafplaatsen en hier dient rekening mee gehouden worden, bijvoorbeeld bij de keus voor een kist en een grafmarkering. 

Kist

Ook wat betreft kisten is de keuze eindeloos. Je kan je kist bijvoorbeeld laten maken van wilgentenen of je laten begraven in een levende doodskist, die de bodem verrijkt en ervoor zorgt dat de schadelijke stoffen van het lichaam niet zorgen voor vervuiling. Op natuurbegraafplaatsen kun je ook enkel in een wade begraven worden. 

Wat je ook voor je ziet voor je eigen uitvaart, het is ontzettend belangrijk om dit ook te bespreken met je familie nu het nog kan. Mocht een gesprek je echt teveel worden, dan kan je je wensen opschrijven en dit document op een plek leggen waar je familie het zal vinden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding