Gino tijdens een optreden bij De Zaterdagmiddagshow van Kielzog.
Gino tijdens een optreden bij De Zaterdagmiddagshow van Kielzog.

Gino wil met zijn muziek een
revolutie ontketenen

LEEUWARDEN - Met Kid Anarkist staat Gino van Oostrom in de hiphop-finale van de Kleine Prijs voor Friesland. In de voorronde in Mukkes wist hij de jury te overtuigen hem een wild card te gunnen. Gino is al jaren bezig met muziek, speciaal voor de Kleine Prijs experimenteert hij met een nieuwe set: "Ik produceer voor het eerst live op het podium mijn eigen beats en sluit af met freestyle rap. Het is wel spannend om dat allemaal tegelijkertijd te doen, maar ik daag mijzelf altijd uit."

Gino ademt hiphop. Hij staat met Kid Anarkist alleen op de planken en werkt met andere hiphoppers samen in Plastic Psyche en Breakwoord. Al vanaf zijn veertiende is hij verliefd op hiphop: "Ik vond thuis een CD van TMF waarop One Mic van Nas stond. Niemand wist hoe we eraan kwamen, want in mijn gezin had niemand wat met die muziek. Ik werd geobsedeerd door dat nummer; het is een ritmisch en poëtisch nummer en gaat erover dat je voor hiphop niet meer nodig hebt dan een pen en een stem. Ik dacht; dit is wat muziek is." Vanaf die tijd verdiept Gino zich in hiphop: "Ik moest heel wat inhalen, omdat ik vanuit huis uit niets mee had gekregen over deze muziek." 

Hiphop heeft een soort magnetische aantrekkingskracht op Gino: "Het is een vorm van gestileerde drama. Meestal is drama in muziek sloom en traag, maar in rap zit veel beweging. In twee seconde kun je vijf verschillende kanten op. Daarom hebben alle toprappers compleet hun eigen stijl. Hiphop is zo ontzettend breed." Zijn eigen stijl is conceptgericht. Als Kid Anarkist maakt hij andere muziek dan in de hiphopgroepen Plastic Psyche en Breakwoord. "Met Kid Anarkist werk ik politieke ideeën uit in de uziek. Ik verdiep me in filosofie, mensenleer en onze relatie met de kosmos." Gino wil functie geven aan kunst, zijn muziek moet iets vertellen.

De Kleine Prijs van Friesland

Gino wil zichzelf blijven uitdagen. Als onderdeel daarvan deed hij mee aan de hiphop voorrondes van de Kleine Prijs van Friesland: "Voor de Kleine Prijs doe ik alles zelf, live op het podium. Dat heb ik nog nooit gedaan, maar ik ben niet bang voor een uitdaging. Sterker nog, ik vind het leuk om nieuwe dingen te leren en als ik iets kan wil ik er altijd beter in worden." Tijdens de performance produceert hij zijn eigen beats en experimenteert hij met elementen als scratching: "Ik schaamde mij een beetje ervoor dat hiphoppers van deze tijd zo weinig live doen, dat wilde ik veranderen."

Aan het einde van zijn set freestylet Gino, de teksten die hij rapt bedenkt hij op dat moment en gaan over zijn relatie met het universum, op dat moment. Tijdens de Kleine Prijs rapt hij over hoe veel jongeren zich eenzaam voelen, terwijl ze toch allemaal deel uitmaken van hetzelfde universum. Bij een performance voor zijn opleiding, Gino zit in het tweede jaar van de Academie voor Popcultuur, heeft hij het over hoe het voelt alsof hij verdrinkt, maar toch ook weet dat het universum in hem leeft. 

Gino wist de finale weliswaar niet te winnen, maar sleepte toch een wildcard in de wacht. Op vrijdag 7 juli mag hij zich gaan bewijzen in de finale in Neushoorn: "Ik hoop dat iedereen die komt, kennis kan maken met een levende en bruisende hiphopcultuur in het Noorden.." 

Kritiek op de muziekindustrie

Ondanks dat Gino blij is met de kans die hij krijgt dankzij de Kleine Prijs van Friesland, heeft hij ook kritiek op de huidige muziekindustrie: "De middle men is te belangrijk geworden in de muziek," vindt hij, daarmee duidend op grote bedrijven zoals Spotify. "De verbinding tussen maker en luisteraar verdwijnt. Makers moeten in hun producties meer nadenken over hoe een platform als Spotify werkt, dan dat ze muziek creëren voor de luisteraars, en luisteraars hebben nu geen keuze dan luisteren naar wat 'de middle men' ze voorschotelt." 

Het zit de artiest niet lekker dat events worden gesplitst in genres: "We zouden muziek niet moeten verdelen in genres, want dat is beperkend." Liever ziet hij dat men zou kiezen voor stijlen: "Stel een venue zou zeggen; vandaag draaien we dansbare muziek, dan zou dat verschillende genres omvatten, zoals pop, hiphop, rock en dance. Zouden ze zeggen dat ze alleen hiphop of rock zouden spelen, dan zou dat voor verschillende mensen iets anders betekenen."

Gino gelooft niet meer in de muziekindustrie en denkt dat het vanaf de grond opnieuw opgebouwd moet worden: "Experimenteren is een voorfase van revolutie en ik denk dat er een revolutie nodig is om de band tussen de makers en de luisteraars weer te versterken." In het Noorden van Nederland ziet Gino dat er steeds meer initiatieven komen die vallen binnen dat straatje. Als voorbeeld noemt hij kraakpand-events en The Hands Off Project uit Groningen en Leeuwarden; makers die hun events zelf organiseren, in plaats van grote venues die hun eigen programma bepalen. Gino's voorbeeld is de anarchistische hiphopartiest Sole, die het alternatieve platenlabel Anticon oprichtte en nu zijn eigen muziek produceert en leeft in the middle of nowhere, waar hij zijn eten verbouwd: "Wat hij heeft gedaan met zijn platenlabel, een label gemaakt door de makers zelf, vind ik inspirerend."

Kom kijken

Gino in actie zien? Kom langs bij de hiphop-finale voor de Kleine Prijs van Friesland in de Neushoorn op 7 juli. Op 21 juni is Gino te zien op het festival van de Academie voor Popcultuur. Op sociale media blijf je op de hoogte van zijn releases, volg @fxlkpunkrapper,
@breakwoord en @plasticpsychehiphop op Instagram.