Afbeelding
Foto: Liesbeth de Groes

"Schoonmaken is een baan waar mensen vaak licht over denken"

LEEUWARDEN - Op donderdag 15 juni vieren we de Dag van de Schoonmaker. Op deze dag staan we (extra) stil bij het belang van schoonmaken en zetten we alle schoonmakers uit ons land in het zonnetje. Liesbeth de Groes uit Leeuwarden is één van deze schoonmakers. Ze is teamleider bij Schoonmaakbedrijf Gom en blikt met RondOm Leeuwarden vooruit op deze bijzondere dag.

Liesbeth weet van het bestaan van de Dag van de Schoonmaker en is blij dat een dergelijke dag bestaat. "Ik vind het zeker goed dat deze dag bestaat en dat er aandacht voor is, want schoonmaak is wel een beroep wat vaak een beetje op de achtergrond raakt. Het is er wel, maar het wordt vaak niet gezien en/of gerealiseerd dat het er is. Dat er daarom extra nadruk op word gelegd, vind ik een heel mooi gegeven", licht ze toe.

Kleine attentie, grote waardering

Ook Schoonmaakbedrijf Gom besteed jaarlijks aandacht aan de Dag van de Schoonmaker. "Iedere medewerker krijgt van ons altijd een kleine attentie", vertelt Liesbeth enthousiast. "Deze attenties verschillen per jaar en per bedrijf, maar het kan gaan om een mini-cooler, een koffiebeker of thermoskan bijvoorbeeld. Met een kleinigheidje willen we hiermee grote waardering uitspreken voor onze schoonmakers."

"Het is ontzettend belangrijk om iedere dag waardering uit te spreken."

Iedere dag waardering geven

Dat probeert Liesbeth echter dagelijks te doen en niet alleen in de vorm van een speciale dag. "Waardering kun je namelijk ook geven en ontvangen in de vorm van schouderklopjes en complimenten. Niet alleen van mij, maar ook van je klant en/of werkgever. Dat is ontzettend belangrijk om te (blijven) doen. Je kunt daarnaast ook krediet krijgen in de zin van loon. Volgens mij gaat de CAO van schoonmakers nu met 12 procent omhoog. Dat vind ik nog steeds minimalistisch, gezien het werk wat er tegenover staat."

Een onderschat beroep

Volgens Liesbeth wordt schoonmaken namelijk best wel onderschat. "Het is echt pittiger dan mensen denken. Je werkt natuurlijk op onregelmatige tijden en fysiek is het zwaar, want je moet ook wel eens door de knieën of dingen tillen. Daarom probeer ik altijd zo goed mogelijk in contact te blijven met mijn team, zodat ik weet wat er speelt op de werkvloer. Als dat betekent dat ik zelf mijn handen eens vies moet maken, vind ik dat geen enkel probleem. We doen het namelijk samen, echt als een team. Niemand is hier groter dan een ander." 

Contact met de mens

Oftewel, toon waardering voor onze schoonmakers! Geef gerust eens een complimentje, want het is makkelijk om alleen bij een klacht iets te laten horen. "En het klinkt cliché, maar het is toch wel het contact met de mens wat het werk zo leuk maakt. Het verschilt ook heel erg per dag wat je aan het doen bent. Wat mij de meeste voldoening geeft, is dat de werknemers het naar de zin hebben en dat de klanten tevreden zijn. Die combinatie is prachtig en gelukkig is dat in de meeste gevallen ook zo", vertelt Liesbeth tot besluit. 

Afbeelding