Een deel van het enthousiaste team van Natuurmuseum Fryslân.
Een deel van het enthousiaste team van Natuurmuseum Fryslân. Foto: Rob Dijkstra

Vier samen met Natuurmuseum Fryslân het 100-jarig jubileum!

Cultuur

LEEUWARDEN - Vier dagen lang feest; vanaf donderdag 18 mei organiseert Natuurmuseum Fryslân ter ere van het 100-jarig jubileum het Verjaardagsfestival. Het festival staat garant voor spektakel, zowel binnen het museum, als daarbuiten. Zo zijn er speciale workshops voor kinderen, voorstellingen, verhalen en nog veel meer. Bezoekers kunnen ontdekken wat er groeit en bloeit rondom het museum, met een excursie naar de Prinsentuin of met een praamboot richting het Leeuwarder bos. Oftewel, kom samen met het museum feestvieren! RondOm Leeuwarden blikt samen met directeur Froukje Hernamdt vooruit op het evenement, maar kijkt ook terug op haar bijzondere periode bij het Natuurmuseum. 

Op donderdag 18 mei bestaat het Natuurmuseum Fryslân officieel 100 jaar. Het Verjaardagsfestival moet het absolute hoogtepunt worden van een -nu al- bijzonder jaar. Het Natuurmuseum is -los van het festival-, namelijk het hele jaar al in de weer met allerlei bijzondere activiteiten. “Op alle gebieden merk ik gewoon dat het lekker loopt”, vertelt Froukje enthousiast. De directeur van het Natuurmuseum is nu iets langer dan een jaar in dienst en geniet daar met volle teugen van. “Ik voel me als een vis in het water.” 


Foto: Natuurmuseum Fryslân

Trots op het museum

Froukje is trots op waar het museum nu staat; niet alleen heeft het museum nu al bijna 30.000 bezoekers mogen ontvangen (voor de beeldvorming: het afgelopen jaar waren dat er bijna 50.000 over een heel jaar), maar de onderlinge sfeer binnen het team is uitstekend. “En alleen als je het samen doet, kun je ook scoren”, licht Froukje toe. “Ik vind openheid en een goede sfeer binnen het team het allerbelangrijkste. We zijn zes dagen in de week open (tijdens schoolvakanties zeven) en ook ‘s avonds aan het werk, dan moet je daar veel aandacht voor hebben.” 

Trouwe vrijwilligers

Eén van deze enthousiaste vrijwilligers is de 74-jarige Johannes Fokkema. Hij is al liefst 32 jaar actief voor het Natuurmuseum Fryslân. “Ik ben in 2011 even een jaar er tussenuit geweest en daarna als vrijwilliger betrokken gebleven. Eerst nog wat op collectiegebied en later vooral bij het up-to-date houden van de ICT”, vertelt hij. Johannes heeft de ontwikkeling van het museum van dichtbij meegemaakt. “Vroeger deden we het op onze oude locatie aan de Heerestraat met een beheerder, een museum assistent en een concierge. Dat heeft zich in de loop der jaren steeds meer uitgebreid. Het is leuk om die ontwikkeling van dichtbij meegemaakt te hebben. Ik ben al die jaren met heel veel plezier vanuit mijn woonplaats Menaldum hierheen gefietst.” 

Samen voor de natuur

Samenwerking is dus een wezenlijk onderdeel waar Froukje vanaf het begin op heeft ingezet. Niet alleen op het gebied van personeel en vrijwilligers, maar ook door verbinding te zoeken met andere Friese instanties die de natuur een warm hart toedragen. “Er is nog maar één Natuurmuseum in heel Noord-Nederland”, vertelt Froukje. “We moeten ons museum daarom koesteren en er zuinig op zijn. Ik merkte dat de contacten met de Friese natuurorganisaties minimaal waren. Dan denk ik: partijen als It Fryske Gea en de Bond Friese VogelWachten moeten hier ook komen. Vanuit mijn vorige werk bij de Friese Milieu Federatie had ik al veel contact met deze partijen, dus ik heb die banden aangehaald. Ik vind dat het museum hier een belangrijke rol in speelt. Het museum is ook hun plek, bij vergaderingen en/of teamdagen bijvoorbeeld. De natuureducatie die wij voor een deel verzorgen, kunnen we veel meer samen doen!”

Natuurmuseum Fryslân leeft

Oftewel, het Natuurmuseum Fryslân leeft. De gratis donderdagen die het museum dit jaar introduceerde, zijn een prachtige aanvulling op het succes. “We zien mensen die vanwege hun financiële situatie normaal gesproken geen museum kunnen bezoeken, maar ook families en groepen ouderen die op de gratis donderdag twee uren langskomen en niet het volle tarief hoeven betalen. Dat is enorm waardevol. Iedereen zou een museum moeten kunnen bezoeken. Gelukkig hebben we dat kunnen realiseren met de gratis donderdagen”, vertelt Froukje enthousiast.

Het Verjaardagsfestival

Het Verjaardagsfestival is dus eigenlijk de kers op de taart van een nu al bijzonder jaar. “We bestaan op Hemelvaartsdag exact 100 jaar. We bieden dan tegen een heel gereduceerd tarief (vijf euro) een programma aan. Voor tien euro kun je alle vier de dagen bezoeken. Van dit bedrag kun je echter een wrap van maken, krijg je een ijsje en gratis koffie. Eigenlijk is het museum dus vrijwel gratis te bezoeken deze dagen. Ook zijn er ook gratis workshops te bezoeken. Daarnaast willen we iets (extra’s) betekenen voor de natuur, dus alle bezoekers krijgen een plant mee die goed is voor de vlinders en bijen. Deze plant kunnen mensen meenemen naar huis of voor het museum planten in een grote bak. Zo kunnen we met elkaar een steentje bijdragen aan de natuur.” 

Kom jij ook feestvieren? 

Kom jij ook het Verjaardagsfestival vieren? “Het festivalweekend staat bol van de leuke activiteiten, die je op een laagdrempelige en feestelijke manier laten kennismaken met de biodiversiteit in de stad. Naast alle activiteiten is het natuurlijk feest! Neem op donderdag je knuffeldier mee over de groene loper en ga als een VIP op de foto. Haal een ijsje, of stel samen met Mama Mascha je eigen gezonde wrap samen. Het volledige programma vind je op: www.natuurmuseumfryslan.nl“.