Het Open Fries Darts komt 2 april naar Noordwolde.
Het Open Fries Darts komt 2 april naar Noordwolde. Foto: Friese Darts Bond

Het Open Fries Darts komt naar Noordwolde

STELLINGWERVEN - Op zondag 2 april 2023 komt het Open Fries Darts naar Sporthal De Duker in Noordwolde toe. In een interview met Tseard Douma (voorzitter van de Friese Darts Bond) bespreekt RondOm Vandaag hoe het Open Fries eruit komt te zien en wat het toernooi zo speciaal maakt.  

Open Darts Kampioenschap

Na de laatste Open Fries in 2018 in Leeuwarden is het op zondag 2 april 2023 tijd voor het Open Fries in Noordwolde. Het Open Fries is een Open Darts Kampioenschap. Iedereen in Nederland die lid is van de NDB (Nederlandse Darts Bond) mag deelnemen aan dit toernooi. Als gastspeler mag je ook meedoen, maar als je punten wil verzamelen voor een darts carrière moet je een lidmaatschap hebben.  

Alles op één dag

Het Open Fries is het grootste dartstoernooi van Friesland. In de vorige editie van 2018, waren er ruim 550 deelnemers. In het toernooi zullen er drie jeugdcategorieën zijn, een mindervaliden categorie en een dames en heren categorie. Alle categorieën worden op dezelfde dag georganiseerd. Het Open Fries valt onder het NDB rating circuit. ''Dat zijn een achttal toernooien over het hele jaar en daarin verzamelen de darters punten. Uiteindelijk kunnen ze met die punten uitgenodigd worden voor het Nederlandse team. Via die resultaten kunnen ze ook naar Internationale toernooien”.  

"Darten is ontstaan in de kroeg, maar je ziet het steeds meer ontwikkelen naar een volwaardige sport.''  

Een fysieke denksport

Volgens Douma is darten een combinatie tussen een fysieke sport en een denksport. ''Je moet het rekenen beheersen om goed te kunnen darten. Het fysieke aspect, is dat je toch de hele dag moet staan en een beweging moet maken met de arm."

Volgens Douma denken mensen verschillend over darten. ''Sommige mensen denken dat het onder de categorie gezelschapsspellen valt, maar als je kijkt naar de professionele spelers, hoe ze aan hun voorbereiding werken, hoe ze met voeding bezig zijn, is het veel meer dan dat. Het lichamelijke helpt de darters om steeds beter te worden. Darten is wel ontstaan in de kroeg, maar je ziet het nu steeds meer ontwikkelen naar een volwaardige sport.''  

De Duker in Noordwolde

Op zondag 2 april 2023 start om 12:00 uur het Open Fries met de jeugd. Mensen kunnen gratis naar binnen in De Duker in Noordwolde en de dartwedstrijden aanschouwen. Er komen ook Nederlandse topdarters naar het evenement toe. ''De grootste topper bij de Dames, momenteel de nummer 1 op de ranking, is aanwezig. Aileen de Graaf, de nummer twee op de ranking, doet het Internationaal ook heel goed. Die verwachten wij ook. Rick Hofstra, die op de Lakeside toernooien meerdere keren goed heeft gespeeld, is aanwezig. Dat zijn de toppers.'' Douma raadt aan om op 2 april 2023  zeker even langs te komen in De Duker. ''Mensen kunnen de sfeer van een dart evenement dan even tot zich nemen. Ze kunnen ervaren waarom het zo leuk is en hopelijk steekt dat de mensen aan om zelf de pijlen op te pakken.'' De Wethouder van Sport komt het toernooi op zondag 2 april 2023 openen.

Afbeelding