Afbeelding
Foto: Jenny Veenstra

Jinthe Ploeg wint voorleeswedstrijd in Smallingerland

DRACHTEN - Jinthe Ploeg van basisschool de Voorde uit Drachten won op 7 maart de voorleeswedstrijd van Smallingerland, één van de voorrondes van de Nationale Voorleeswedstrijd. Een mooie opsteker voor Jinthe, die binnenkort zal deelnemen aan de Friese finale, en wie weet wordt zij wel de Nationale Voorleeskampioen 2023!   

Zelfgekozen boek

De 6 kandidaten werden, aangemoedigd door hun supporters, om de beurt door presentator Miranda Hartgers naar voren gehaald en kort aan het publiek voorgesteld. Vervolgens las iedere kandidaat een fragment voor uit een zelfgekozen boek. Tijdens de pauze trok de jury zich terug voor beraad. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. Na een spannend kwartiertje kwam juryvoorzitter Marga Zitman met het verlossende woord en werd Jinthe als winnaar uitgeroepen.  

Friese finale

Jinthe Ploeg las een fragment voor uit het boek Het Masker (Kippenvel) van R.L. Stine. De jury vond dat ze het verhaal heel spannend wist te brengen. Jinthe zal één van de 15 deelnemers zijn van de Friese finale die op dinsdag 11 april gehouden wordt in de Skâns in Gorredijk. 

"De plezierige spanning én het enthousiasme van de supporters maken de
wedstrijd onvergetelijk
voor leerlingen."

De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is de spannendste leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8. Kinderen nemen het tegen elkaar op in verschillende wedstrijdrondes. Kinderen leren hierbij veel van elkaar en het wedstrijdelement is heel aansprekend. De plezierige spanning én het enthousiasme van de supporters maken de wedstrijd onvergetelijk voor leerlingen. De Nationale Voorleeswedstrijd, een campagne van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken, beoogt hiermee het (voor)leesplezier te stimuleren.  

De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door Nederlandse Boekenbon BV.