Reint en Yvette met hun honden Crazy, Roosje en Kaya.
Reint en Yvette met hun honden Crazy, Roosje en Kaya. Foto's: Pepijn Meijer (RondOm Vandaag)

"Honden zijn gemaakt om iets te doen
met hun baasje"

BOELENSLAAN - Op donderdagochtend verzamelt zich een groepje enthousiastelingen op het veld achter het huis aan de Dominee Visscherwei 64. Lachend en kletsend schenken ze voor elkaar een kopje koffie of thee in. Een vrolijke labradoodle en een prachtige Zwitserse witte herder spelen met elkaar. Nu is de sfeer nog ontspannen, straks is het 'serious business'. Onder leiding van Yvette en Reint doen de vier dames met hun honden aan dogfrisbee. Yvette en Reint zitten inmiddels al meer dan twintig jaar in het vak en in april viert de hondenschool hun jubileum. Reden genoeg om eens langs te gaan bij een training. 

Terwijl de honden ongeduldig in de auto of in de kantine wachten begint de les voor de baasjes met frisbee techniek. Dat is heel belangrijk, legt Yvette uit: "Je moet de frisbee op de juiste manier gooien, zodat het spel veilig blijft voor de hond. Gooi je de frisbee zonder rekening te houden met wat je hond kan, dan heb je kans dat de hond geblesseerd raakt." Haar partner Reint geeft de techniektraining. Iets meer dan twintig jaar geleden kwam hij in aanraking met de sport in de Verenigde Staten. Hij leerde de sport, samen met zijn border collie Senna, met een videoband en filmpjes van YouTube: "Je moet het niet erg vinden om eerst een beetje voor gek te staan," geeft hij lachend toe. "Ik ben begonnen met oefenen op een grasveld naast een verzorgingstehuis. Dat trok heel wat bekijks natuurlijk en niet alles lukt gelijk. Gelukkig vonden de bewoners het juist leuk dat ik daar oefende, het duurde niet lang voor ik applaus kreeg, haha."

Yvette kwam in aanraking met de sport dankzij een fokker. Ze was op zoek naar iets om met haar hond te doen en de fokker was zelf instructeur en enthousiaste dogfrisbee-speler: "Ik weet nog precies dat ik zag dat de fokker een frisbee gooide en hoe mijn hond hem ving. Toen was ik gelijk verliefd. Tijdens dogfrisbee ben je echt samen bezig. Je bent een team. Dat trok mij heel erg aan." 

Spelen is heel belangrijk

Wanneer de fokker stopt met de trainingen, neemt Yvette het stokje over. Ze volgt de instructeurstraining, geeft lessen en leert verder: "Ik vond het belangrijk dat ik meer kwam te weten over honden. Hoe ze bewegen, hoe ze zich gedragen. Ik bedacht dat ik door dat te weten mijn cursisten beter kon helpen en ervoor kan zorgen dat de sport veilig is voor de honden." Ze start een eigen hondenschool, Fly'em High, waar ze naast lessen dogfrisbee en andere hondensporten ook puppycursussen geeft: "Spel is een heel belangrijk onderdeel tijdens al onze lessen," legt Yvette uit. "Vooral een puppycursus is belangrijk. Je legt daarmee een goede basis voor vijftien jaar een goede band met je hond! We vinden dat spelen met je hond essentieel is om een band op te bouwen met elkaar. Een hond is gemaakt op iets te doen met het baasje.

Dat dogfrisbee echt een spel is voor mens en hond, merken we wanneer de gooi-training wordt afgesloten en de cursisten één voor één hun hond ophalen. Nu mogen ze samen aan de slag. Er wordt flink veel gekwispeld en gelachen op het veld. Dogfrisbee wordt gedaan op twee verschillende manieren, Freestyle en Distance Only. Bij Freestyle voeren de hond en zijn baas verschillende geoefende trucs uit, vaak op muziek en uiteraard met een frisbee. De hond maakt mooie sprongen en ook de baas haalt punten binnen door te laten zien hoe kundig hij of zij is met de frisbee. Distance Only gaat puur om de afstand. De baas gooit de frisbee en wordt op zijn techniek beoordeeld, verder scoort het team punten wanneer de hond de frisbee vangt. Hoe verder weg dat is, hoe meer punten. De cursisten bij Fly'em High beoefenen beide takken van de sport en kiezen vaak zelf welke zij en hun hond het leukste vinden.

Omstebeurten krijgen de honden en hun baasje een privétraining van ongeveer vijf minuten: "Dogfrisbee is een hele vermoeiende sport voor honden, zowel fysiek als geestelijk. Vooral de sprongen zijn heel zwaar. Zelfs hele fitte honden zijn al moe na vijf of zes hoge sprongen," ligt Reint toe. De training wordt beëindigd als de hond een succeservaring heeft, zoals het vangen van de frisbee uit de lucht. Yvette: "Dan onthouden ze dat gevoel en kun je de volgende keer daarop verder bouwen."

Voor elke hond

Dogfrisbee is geschikt voor elke hond, vinden Yvette en Reint: "Maar je moet wel rekening houden met wat je hond aankan. Je ziet in sport veel Australische herder en border collies, maar ik heb ook jack russells gezien die het geweldig vonden." Ook de cursistengroep bestaat uit verschillende rassen, van de schattige labradoodles Teddy en Mila tot de knappe golden retriever x Australische herder mix Dazz en de zelfstandige Zwitserse herder Senna. Allemaal kwispelen en blaffen ze even enthousiast wanneer ze de frisbee vangen. Vaak maken ze zelfs even een 'ereronde' met de frisbee in hun bek, voor ze hem terugbrengen bij de baas

Twintigjarig jubileum

Reint en Yvette zijn trots op wat ze inmiddels hebben bereikt in de dogfrisbee-wereld. Toen ze begonnen was het nog maar een hele kleine sport in Europa, inmiddels doen zeker honderd Nederlandse teams mee met nationale wedstrijden. Het koppel heeft hun strepen verdiend en wonnen meerdere prijzen met hun honden. Ze stonden aan de wieg van het dogfrisbee in Nederland en zijn dus inmiddels een bekend gezicht in die wereld. Yvette doet nog steeds mee met wedstrijden en Reint is board member bij UFO, de overkoepelende wereldwijde organisatie voor dogfrisbee. Hij wordt gewaardeerd als jurylid en helpt om dogfrisbee nog meer op de kaart te zetten. Op 16 april viert Hondenschool Fly'em High hun twintigjarig jubileum met een open dag. Baasjes kunnen dan samen met hun hond snuffelen aan verschillende hondensporten. Je bent alvast van harte uitgenodigd om het jubileum met Reint, Yvette en andere hondenliefhebbers te vieren.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding