Afbeelding
Foto:

Time's up!: kleinste Volkswagen alleen nog uit voorraad leverbaar

FRIESLAND - Na een carrière van ruim twaalf jaar verdwijnt de Volkswagen up! uit de prijslijsten. De kleinste Volkswagen is nu alleen nog uit voorraad leverbaar. Sinds zijn introductie in 2011 heeft de up! vele harten veroverd. Alleen daarom al vraagt dat om een terugblik.

De Volkswagen up! werd geproduceerd in dezelfde Slowaakse fabriek waar ook onder meer de Volkswagen Touareg en Porsche Cayenne worden gebouwd. In Nederland zijn in totaal bijna 100.000 exemplaren verkocht. Het topjaar was 2013 met 16.000 afleveringen. Vanaf vandaag is de kleinste Volkswagen dus uitsluitend nog uit voorraad leverbaar. Al in 2007 liet Volkswagen een studiemodel voor een nieuw model in het A-segment zien. Opmerkelijk detail: het vrolijk ogende autootje zou de motor achterin krijgen, net als de Kever destijds. Over de aanduiding up! waren de kenners het wel eens: de twee letters waren een overduidelijke verwijzing naar de naam Lupo, die Volkswagen tot dat moment voor zijn kleinste gebruikte. Inmiddels weten we dat het up! bleef. En in het studiemodel schemerde het uiterlijk van de productieversie al duidelijk door. In 2011 kwam de up! op de markt, uitsluitend in driedeursuitvoering. Met zijn guitige, maar toch volwassen uiterlijk viel hij direct in de smaak. 

In 2013 kwam er een baanbrekende up! op de markt: de e-up! met 100% elektrische aandrijving. Met een actieradius van 130 kilometer was hij bij uitstek geschikt voor inzet in de stad. Daar overtuigde hij met zijn vlotte en stille karakter. Ook heeft de e-up! laten zien hoe snel de ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden gingen. Maar het belangrijkste is dit: samen met de e-Golf heeft de e-up! de weg naar de elektrische toekomst van Volkswagen ingeleid.