Afbeelding
Foto: Mariet Smit

Humanitas opent Omgangshuis Friesland

LEEUWARDEN - Op vrijdag 10 maart is aan de Antillenweg in Leeuwarden het omgangshuis Friesland officieel geopend. Het omgangshuis, dat in 2021 startte als pilot, is een initiatief van Humanitas en biedt ouders en kinderen een neutrale en kindvriendelijke ontmoetingsplek na een scheiding. 

Kinderen hebben recht op contact met beide ouders. Soms lukt het na een scheiding echter niet om daarover goede afspraken te maken. Dan kan het gebeuren dat er geen contact is tussen kind(eren) en één van de ouders. Humanitas ondersteunt het contactherstel en biedt met het omgangshuis een setting waar ouders onder begeleiding van ervaren vrijwilligers het contact met hun kind(eren) weer op kunnen bouwen. Deze vorm van begeleide omgang is bedoeld voor ouders met kinderen tot 12 jaar. De omgang in het omgangshuis start nadat in een intakegesprek door de vrijwilliger van Humanitas afspraken worden gemaakt met de ex-partners. Daarna kan de omgang op zaterdagochtend plaatsvinden. 

Bij de opening waren verschillende Friese jeugdzorginstellingen aanwezig en ook burgemeester Van Haersma Buma en kinderrechter Jansen van Rechtbank Noord-Nederland namen een kijkje in het omgangshuis. De genodigden hebben symbolisch een zonnebloemzaadje geplant, als symbool voor het contact tussen kind(eren) en hun ouders en de hoop dat dat in het huis verder tot bloei komt. Kinderrechter Jansen ging in een toespraak in op wat er speelt bij omgangszaken en sprak ook over de positie van vaders bij scheidingen. 

Dat het omgangshuis helpend kan zijn na een scheiding, illustreert het verhaal van vader Theo. Na een periode van strijd met zijn ex, bleven zijn kinderen bij hun moeder wonen. Toen na de scheiding de strijd voortduurde en er van de afgesproken omgangsregeling niets terecht kwam, was het gemis voor Theo ondraaglijk. Met hulp vanuit het Omgangshuis van Humanitas kon Theo langzaam maar zeker het contact met zijn kinderen weer oppakken. Theo: ‘De situatie is verre van ideaal, maar het omgangshuis biedt een goede plek om toch mijn kinderen te kunnen zien. Het geeft mij nu rust én hoop voor de toekomst.'