Afbeelding
Foto: Ed van Dijk

“TOEVALLIGE ONTMOETINGEN”


Na een ochtend mails beantwoorden, afspraken maken tot het moment dat mijn toch al grote oorbijna aan de mobiel geplakt zat, nog even lekker met de hond de Groene Ster in. Die middag zou ikeen bekend Leeuwarder Zorgcentrum van nieuwe kunst voorzien. Na het weghalen van het oudewerk kwam mooi, zoals afgesproken, de nieuwe kunstenaar zijn werk brengen en konden we zijnwerk ophangen. Koffiegek als ik ben gingen we eerst te samen “een lekker bakkie doen”.

Uit mijn ooghoeken zag ik een geheel in een donkere jas gestoken man langzaam de ruimte binnenstappen, op bezoek in het zorgcentrum. Ik weet niet waarom, maar al snel raakten hij, zijn vrouw en ik aan de praat over van alles en nog wat maar ook over de kunst van tegenwoordig en “zijn” kunst in het bijzonder. En ja hoor, mede door wat te googelen kreeg ik meer dan een inkijkje in zijn al jarenlange kunstenaarsleven. Alle Jager: kunstenaar, historicus, letterkundige en denker (www.allejager.nl). 

Nog steeds maakt hij werken en is er bijna elke dag mee bezig. Vele werelden kwamen hier voor mij bij elkaar. De ouderenzorg met het soms noodgedwongen uit elkaar moeten gaan van 2 mensen die hun hele leven al bij elkaar waren en het kunstenaarsbestaan dat nog steeds niet erkenning verdient dat het wel zou moeten hebben. 

Na de vorige eeuw veel geëxposeerd te hebben bij o.a. Galerie van Hulsen en de Princessehof is de kunstenaar nu al weer een tijd vrijwel geheel uit het lopende culturele leven verdwenen. Ik weet dat het zo werkt, maar toch hebben we afgesproken dat ik binnenkort een keer bij hem op bezoek ga en dat we samen gaan kijken waar zijn werk nog een keergoed bekeken kan worden. Een fijne toevallige ontmoeting met hopelijk vruchtbare gevolgen.

Cultuurtip: zondag 2 april 15.00 uur in de Kanselarij “La Vie en Rose”. Een middag met Franse chansons door Gezina van der Zwaag (zang) en Tim de Vries (accordeon).

Art Connection
Ed van Dijk