Leo Copini (rechts) analyseert de ogen.
Leo Copini (rechts) analyseert de ogen. Foto: Rob Dijkstra

"Oogonderzoek wordt steeds belangrijker"

LEEUWARDEN - Copini Opticiens is volop in ontwikkeling. De opticien bestaat uit gediplomeerd personeel die met alle liefde een oogmeting bij u verrichten. Eigenaar Leo Copini zit al meer dan vijftig jaar in het vak. Hij geniet van alle ontwikkelingen omtrent oogzorg en de steeds belangrijker wordende rol die de opticiens innemen. RondOm Vandaag spreekt met hem over het bedrijf en oogzorg. 

Het werk van een opticien bestaat allang niet meer uit een eenvoudige oogmeting en een bril op de juiste sterkte zetten. Sterker nog, de rol van een opticien wordt steeds belangrijker. Je kunt in de ogen namelijk een hele hoop terugzien in de gezondheid van mensen. Copini opticiens Leeuwarden, Sneek en Harlingen zijn in het bezit van een Optical Coherence Tomography Scan (OCT). "Dit is een nieuwe beeldvormende techniek die in hoge resolutie beelden kan maken van structuren van het oog. Met de OCT scan kunnen we opnamen maken van de binnenkant van het oog. Met deze informatie kunnen afwijkingen snel en zeer nauwkeurig worden opgespoord. Zo kun je bijvoorbeeld het veel voorkomende staar herkennen, maar ook een hoge bloeddruk, hartproblemen of zelfs tumoren. Dat is natuurlijk enorm waardevol", legt Copini uit. 

Binnen een week terecht

Doordat opticiens inmiddels zelf een oogmeting en optometrische oogonderzoeken uit kunnen voeren, nemen zij veel werk van een oogarts uit handen. "Het enige verschil is dat wij de ogen niet opereren. Voor een oogonderzoek kun je echter prima bij ons terecht. Het grote voordeel daarvan, is dat je niet 200 dagen hoeft te wachten. Je kunt bij ons binnen een week vaak al terecht", vertelt Copini enthousiast. 

Samenwerking

Copini hoopt ooit op een betere samenwerking tussen oogartsen en opticiens. "Het is tegenwoordig moeilijk om aan oogartsen te komen, waardoor je lange wachtlijsten hebt. Hoe mooi zou het dan zijn als een huisarts je eerst naar de optometrist stuurt voor onderzoek? Wij meten en kijken vervolgens wat er aan de hand is en stellen een diagnose. Is dat niet met een bril of iets anders op te lossen, dan kunnen wij alsnog naar de oogarts verwijzen. Daarmee sla je als het ware een stationnetje over. In Rotterdam is dat bijvoorbeeld al het geval, maar hier nog niet. Ik ben er in het verleden al eens mee bezig geweest, maar dat is toen niet gelukt. Jammer, want ik zie ons zeker niet als een concurrent voor de oogarts." 

"Je kunt snel terecht,
waardoor je ook (sneller)
een diagnose hebt."

(Tijdige) probleemherkenning

Hij benadrukt het belang van (tijdige) probleemherkenning van de ogen. "Je kunt snel terecht, waardoor je ook (sneller) een diagnose hebt. Daarnaast zie je dat er steeds vaker sprake is van myopisatie bij mensen. Dat wil zeggen dat kinderen, maar ook volwassenen, steeds vaker 'min' zicht krijgen. Dat komt onder andere door het gebruik van de computer. We zeggen ook altijd: maximaal twee uur achter de computer en daarna minimaal een kwartier rust. Voor kinderen is het heel belangrijk dat ze buiten spelen en niet alleen achter de computer zitten." Mocht je nou veel met computers werken of is je kind toch veel gamen, dan kun je ook overwegen om een speciale bril voor de televisie of computer aan te schaffen. "Dat is een speciale bril zonder sterkte, maar met een blauwe coating. Deze houdt het blauwe licht als het ware tegen, waardoor je ogen beter beschermd blijven. Dat is niet nieuw, maar het staat tegenwoordig steeds vaker in de belangstelling. De bril is op sterkte afstelbaar." 

Een goede (na)zorg

Bovendien staat Copini Opticiens voor een goede (na)zorg van de ogen. "In Nederland mag in principe iedereen lenzen verkopen, maar dat is natuurlijk niet zomaar iets. Daarom werken wij met gediplomeerde mensen, zodat wij kwaliteit kunnen bieden. Bij ons krijg je ook uitsluitend lenzen als je twee keer per jaar terugkomt voor controle. We vinden het namelijk belangrijk om te zien of er wat verandert in de situatie van de ogen. Dan kunnen we daar tijdig op inspelen", legt Copini uit. 

Zonnebrillen

Ook voor je zonnebril kun je terecht bij Copini Opticiens. Als het gaat om veiligheid, is een zonnebril juist in het voorjaar extra belangrijk. "We hebben verschillende modellen en monturen en kunnen de zonnebril zelfs op sterkte maken. Juist in het voorjaar is het van belang om een zonnebril te hebben, omdat de zon over het algemeen lager staat. Daardoor heb je er in deze tijd het meeste profijt van." 

"Onze adviseurs worden
regelmatig bijgeschoold over kleurgebruik, gezichtsvormen en materialen."

Trends

En wat natuurlijk niet vergeten mag worden zijn de trends. In tegenstelling tot vroeger behoort de (zonne)bril tot de modeaccessoires en kan het de persoonlijkheid versterken. "Onze adviseurs worden regelmatig bijgeschoold over kleurgebruik, gezichtsvormen en materialen. In alle vestigingen vind je dan ook verschillende monturen en modellen. Wat op dit moment veel in is, is dik kunststof. Dat is speciaal voor mensen die eens wat anders willen hebben dan anders. Voor ieder segment hebben wij wel een geschikte bril. Zelfs als je voor twee tientjes een bril wilt hebben, kun je bij ons al terecht. Neem gerust een kijkje in één van onze vestigingen!"

Copini Opticiens Harlingen
Voorstraat 63
8861BG Harlingen
Tel: 0517 - 416 762

Copini Opticiens Leeuwarden
Nieuwestad 55
8911CJ Leeuwarden
Tel. 058 - 212 4729

Copini Opticiens Sneek
Grootzand 29
8601AR Sneek
Tel. 0515-434060



Afbeelding