Svetlana Akolzina van De Kans Nr. 2 BV.
Svetlana Akolzina van De Kans Nr. 2 BV. Foto: Rob Dijkstra

"Iedereen verdient een (nieuwe) kans"

LEEUWARDEN - De Kans Nr. 2 BV, in de volksmond bekend als Zorgsloperij de Kans, groeit enorm. Na acht succesvolle jaren aan de James Wattstraat 18A, werd de zorg het afgelopen jaar al uitgebreid met een gloednieuwe locatie aan de James Wattstraat 4 in Leeuwarden. Achter de schermen zijn er echter nog veel meer ambitieuze plannen, om mensen uit een vaak vergeten categorie de gelegenheid te geven om met gerichte dagbesteding, of een springplank naar een maatschappelijke positie mogelijk te maken. Oprichter Svetlana Akolzina legt uit waar ze zoal mee bezig zijn.

De Kans Nr. 2 BV

De Kans Nr. 2 BV op het industrieterrein in Leeuwarden is een dagbestedingslocatie, een leer/werkplek en een reïntegratiebedrijf waar mensen met interesse voor techniek of creativiteit zich kunnen ontwikkelen. Daarnaast wordt thuisbegeleiding aangeboden en huishoudelijke hulp voor mensen met tijdelijke of langdurige problematieken.

De motor achter het zorgbedrijf is Svetlana. Met haar jarenlange ervaring in de zorg, zag Svetlana kansen om ondernemers te verbinden aan de zorg. Bij De Kans Nr. 2 BV is plaats voor mensen die op eigen tempo mogen en willen werken. De Kans Nr. 2 BV biedt ex-gedetineerden, (ex)verslaafden en mensen met psychisch en/of sociale problematieken kansen op verschillende leefgebieden. "Wij bieden professionele begeleiding en ondersteuning aan volwassenen tussen 14 t/m 67 jaar." 

Mensen een (nieuwe) kans geven, dat is waar Svetlana en De Kans Nr. 2 BV voor staan. Iedereen is per slot van rekening mens en kan fouten maken in het leven. "Het kan iedereen overkomen, ook jou en mij. Iedereen heeft recht op een nieuwe kans en een leven opnieuw te beginnen en zo te integreren in de samenleving", legt ze uit. De Kans Nr. 2 BV heet iedereen welkom. "Want iedereen kan iets, hoe klein- of grootschalig dat ook is", stelt Svetlana. Zo biedt het bedrijf onder andere een kleding naaihoekje, meubelen upcyclen, creatief schilderen of is het mogelijk om aan andere dingen te knutselen. De deelnemers kunnen ook cursussen krijgen, bijvoorbeeld hoe je met een boormachine, flex of een schuurmachine moet werken. Daarmee is zelfs een certificaat te verdienen. De mensen kunnen in de werkplaats zelf kiezen waar ze mee bezig willen. Er staan sloopauto´s, motorkappen, spatborden, houten kasten, dakpannen en talloze auto/fiets -onderdelen die ze op kunnen knappen, maar ook kunnen de deelnemers helpen met het maken van decoraties voor CreaBea. "Er zit zowel voor dames, als heren, altijd wat leuks bij. Door mensen bij De Kans Nr. 2 BV te laten participeren en verantwoordelijkheden te geven, voelen zij waardering. Iets waar ieder mens blij van wordt."

"Het klinkt gek, maar ik ben heel blij wanneer mensen hun echte emotie laten zien."

Emoties zijn menselijk

Svetlana en haar collega's willen deelnemers weer in hun kracht laten komen. Dat gaat op een hele menselijke manier en vrijwel nooit in een rechte lijn. "Mensen leren om samen te werken en dat is een leerzaam proces. Ik hoor mensen onderling wel eens zeggen: 'jij mag niet schreeuwen'! Dan benoem ik: 'Hè? Hij/zij mag niet schreeuwen? Jij moest misschien daarvoor al iets doen, om te voorkomen dat de ander kwaad wordt. Schreeuwen doe je vanuit zwakte, dus wie zit er nou echt fout, jij of de persoon die schreeuwt? Het klinkt gek, maar ik ben heel blij wanneer mensen hun echte emotie laten zien op zo'n moment. Je laat zien dat je geraakt bent en dat is voor iedereen een mooi moment om van te leren. Wij staan altijd voor mensen klaar, ook al ben je boos. Dat is het allerbelangrijkste leerproces: hoe kijk je naar een mens en waar liggen zijn of haar beperkingen, maar ook: hoe laten wij deze mensen weer in hun kracht komen?" 

"Je moet je in kunnen leven
in onze deelnemers."

Stage lopen bij De Kans

Vanuit verschillende opleidingen zijn er stagiaires aan het werk bij De Kans Nr. 2 BV. "Stagiaires zijn altijd welkom en wij zijn bereid om stagiaires op te leiden. We hebben in 2019 nog de eerste prijs gewonnen voor het beste leerbedrijf in de sector zorg en welzijn en sport. We hebben gediplomeerd personeel die onze stagiaires goed kunnen begeleiden. Het is echter best een pittige doelgroep, daarom nemen we meestal mensen met ervaring aan, of die zelf ook iets meegemaakt hebben. Het belangrijkste is dat de stagiaires zich kunnen inleven in onze deelnemers, want anders kunnen ze bepaalde emoties misschien lastig begrijpen."

Vrijwilligers

Svetlana wil ook van de gelegenheid gebruik maken om de vrijwilligers even in het zonnetje te zetten. "We werken namelijk met veel vrijwilligers. Mensen die graag iets voor een ander willen betekenen. Met hen zijn wij een nog sterker team. We hebben mensen die bijvoorbeeld in de administratie iets doen, bonnetjes sorteren en iemand die de mappen sorteert. Dat soort dingen zijn achter de schermen heel belangrijk. De persoon voelt zich gewaardeerd, maar ook wij als organisatie hebben er heel veel aan en zijn dan ook trots op onze vrijwilligers."

Ambitieuze plannen en vacatures

Tot slot is Svetlana achter de schermen bezig met een nieuw ambitieus plan, aanvullend op De Kans Nr. 2 BV. "In Ferwert ben ik bezig met een woonzorglocatie voor mensen die langdurige zorg nodig hebben. Mijn idee is om dat te combineren met een Horeca, Bed & Breakfast en tentoonstelling. Het is namelijk een prachtig oud pand met een rijke historie die ik terug wil laten zien. Daarover zal binnenkort meer duidelijkheid komen en er zullen vacatures op onze website verschijnen. We zullen begeleiders nodig hebben voor 24-uurs zorg, maar ook mensen die het creatieve proces van de tentoonstelling willen vormgeven. Hou vooral de website in de gaten voor de laatste ontwikkelingen omtrent dit plan: www.zorgsloperijdekans.nl."

Meld je aan! 

Ben jij nieuwsgierig geworden? Je kunt je aanmelden voor een traject vanuit WLZ, WMO, PGB, Integratie, vrijwilligerswerk, stage-plaatsen, re-integratie of Forensische Zorg, via www.zorgsloperijdekans.nl

De Kans Nr. 2 BV
James Wattstraat 18A en 4
8912AS Leeuwarden
Tel: 058 - 289 47 62 / 06 - 27 58 51 59 (24/7 uur bereikbaar)
E-mail: info@zorgsloperijdekans.nl
www.zorgsloperijdekans.nl

Het enthousiaste team van De Kans Nr. 2 BV (op de foto ontbreken Edwin en Willem).