Afbeelding
Foto:

Juist dan is krachttraining belangrijk

LEEUWARDEN - Naarmate je ouder wordt, is het lastiger je spiermassa te behouden. Vanaf je 30e levensjaar begint je spiermassa af te breken. Als je ouder wordt, ga je de nadelen hiervan merken. Juist op latere leeftijd zijn sterkere spieren belangrijk. 

“Door verzwakking van de spieren ontstaan allerlei vervelende kwaaltjes en is het risico op botbreuken groot”, zegt Sjoukje, trainster en eigenaresse van Fit4lady Leeuwarden. “Een slechte houding leidt tot meer slijtage, een lage stofwisseling leidt tot ongewenste toename van gewicht. Maar denk ook aan de gevolgen van een ontregelde hormoonhuishouding. Je bent gewoon een stuk kwetsbaarder”, vertelt Sjoukje. “Met sterkere spieren beperk je de risico’s en vergroot je je kracht en flexibiliteit. En dat is juist belangrijk als je wilt genieten van je leven!” 

Gelukkig ben je volgens Sjoukje nooit te oud om te starten met sporten. Voor 50-, 60- en 70- plussers die nooit of lange tijd niet hebben gesport is het een goed idee om te starten met krachttraining. Sjoukje: “Uit onderzoek blijkt dat bij mannen boven de 70 jaar de toename in kracht wel tot meer dan 90 procent is. Voor iemand die meer tijd heeft om leuke dingen te doen is zo’n toename welkom. Dit schept onafhankelijkheid en geeft meer plezier in het leven. Wie wil dit nou niet?”

Bij Fit4lady op het Zuidvliet in Leeuwarden helpen de trainsters vrouwen van alle leeftijden. Sporten bij een kleinschalige fitnessclub in een gezellige ‘ons kent ons’-sfeer. De afwisselende kracht- en cardiotraining duurt 30 minuten. Sjoukje: “Krachttraining is een relatief veilige manier van trainen. De beweging wordt gecontroleerd en rustig gedaan. Er is altijd begeleiding en we letten op een juiste houding.”

Lisa Romkes, trainster: “Ook Diabetes type 2 patiënten hebben veel baat bij krachttraining. Door meer spiermassa op te bouwen word je gevoeliger voor insuline, waardoor je minder medicijnen nodig hebt. Mensen die Diabetes type 2 hebben, kunnen soms zelfs stoppen met het medicijngebruik. Sjoukje vult aan: “Met krachttraining kun je ook botontkalking tegengaan. En je verbetert je cognitieve functies: taal, sneller op woorden komen en dingen omschrijven lukt beter.”

Trainster Lisa ziet dat het trainen bij Fit4lady ook een sociale functie heeft. Na de training kun je er gezellig een kop koffie of thee drinken. Dat is gratis. “Door de laagdrempelige sfeer is het makkelijker om andere vrouwen te leren kennen. Bij ons geen groepjesvorming of het gevoel dat je bekeken wordt. Iedereen hoort erbij!” aldus Lisa. 

Interesse? Kom gratis kennis maken met Fit4lady of neem iemand mee. Neem dan contact op via: www.fit4lady.nl en vraag een gratis proefles aan of bel vandaag nog met Sjoukje: 06 – 364 10 369