Toekomstbouwers Friesland leidt bouwers
van de toekomst op voor een loopbaan in de bouw

Een krappe arbeidsmarkt en toenemende vergrijzing maken dat het juist nu belangrijk is studenten te enthousiasmeren voor de bouwsector, vertelt Criss Roemers, directeur van Toekomstbouwers Friesland. In de bouwsector is een prachtige carrière op te bouwen en de verdiensten in de bouw-CAO zijn goed.

Toekomstbouwers Friesland biedt, in nauwe samenwerking met de ROC's Friese Poort en Friesland college, bouw- en infra-opleidingen in Friesland.

Het opleidingsbedrijf richt zich voornamelijk op jongeren vanaf 16 jaar die aan de slag willen in de bouwsector.  Roemers: “Ze hebben het voortgezet onderwijs afgerond en volgen bij ons een BBL-opleiding waarbij studenten vier dagen in de week werken en één dag naar het ROC gaan. Alle bouwbedrijven in Friesland zijn verbonden aan Toekomstbouwers Friesland, zo zijn de lijnen kort en kunnen wij de meest passende werkplek voor onze studenten regelen. Ieder bouwbedrijf waar wij mee samenwerken is een erkend leerbedrijf en beschikt over een leermeester die de begeleiding op de bouwplaats verzorgt".

Mooie toekomst in de bouw

De bouwopleider voor de regio heeft meerdere leerlingbegeleiders in dienst die samen met de bouwdocenten van het ROC zorgen voor begeleiding op maat. “Onze leerlingbegeleiders zijn vakmensen, die na een loopbaan in de bouw, graag hun kennis en ervaring overbrengen op hun studenten."Samen met de onderwijsinstellingen en leermeesters van het bouwbedrijf zorgt de opleider ervoor dat jongeren goed voorbereid zijn op een mooie toekomst in de bouw.

Toekomstbouwers Friesland, voorheen bekend onder de naam Bouwmensen Friesland, is gevestigd in Leeuwarden. “In Leeuwarden beschikken we over een ruime werkplaats waar onze leerlingbegeleiders studenten helpen met hun opdrachten. Het ontbreekt onze studenten aan niets, alles kan geoefend worden. Zo werkt een groep studenten aan een dakconstructie, wordt er getimmerd en gemetseld, terwijl anderen op het buitenterrein oefenen met meten. De studenten kunnen daarnaast alle aspecten van het bouwproces met een VR-bril oefenen”.

Ontwikkeling studenten

Doordat studenten vier dagen per week werken, en het vak leren door het te doen, ontwikkelen ze zich snel. “Wij bieden studenten een passende onderwijsloopbaan aan op alle MBO-niveaus. Wanneer de student nog niet toe is aan een BBL-opleiding (werken en leren), dan is er ook een andere route, namelijk de BOL-variant. Daarbij gaat de student meer naar school en loopt stage en ontvangt hiervoor een stagevergoeding (geen salaris). Of ze nu BOL- of BBL -opleiding volgen, het eindresultaat is hetzelfde mbo-diploma!”

Werkgevers vinden het belangrijk dat vakmensen van de toekomst niet alleen zijn uitgerust met kennis en algemene vaardigheden, maar ook over sociale vaardigheden beschikken. "Klantvriendelijkheid, een verzorgd uiterlijk, omgangsvormen, de werkplek netjes achterlaten, dat zijn allemaal zaken waar we tijdens de opleiding aandacht aan besteden. Bij Toekomstbouwers Friesland leiden we vakmensen op die ervoor zorgen dat de honderdduizenden woningen die zo hard nodig zijn, worden gebouwd. Daar kunnen ze straks trots op zijn!” Meer info op: 
toekomstbouwersfriesland.nl