Cote geniet van haar laatste project als stadskunstenaar.
Cote geniet van haar laatste project als stadskunstenaar. Foto: eigen foto

"Ik wil met kunst iets betekenen voor de maatschappij"

LEEUWARDEN - Na drie bijzondere, bewogen jaren komt er voor artieste Cote Create een einde aan de tijd als stadskunstenaar van Leeuwarden. Op donderdag 12 januari rondde Cote haar laatste kunstwerk als stadskunstenaar af. Samen met kinderen van nieuwkomers heeft ze de entree en de hal van hun school in de Larixstraat in Leeuwarden voorzien van muuschilderingen. "Cote Create heeft prachtige projecten uitgevoerd, waarbij altijd aandacht was voor groepen die het nodig hadden. Haar kunst heeft mensen samengebracht", aldus Hein Kuiken, wethouder Cultuur. Cote blikt terug én vooruit met RondOm Vandaag. 

RondOm Vandaag maakte voor het eerst kennis met Cote in 2020. Cote heet eigenlijk Maria Jose Jara Veragua. Ze is geboren en getogen in de Chileense hoofdstad Santiago. Tijdens een reis naar Australië in 2016 leerde ze haar geliefde uit Dokkum kennen. Sinds maart 2019 wonen ze samen in Leeuwarden. Cote Create werd uitgeroepen tot stadskunstenaar van de gemeente Leeuwarden voor de periode 2020-2021, maar omdat ze vanwege COVID-19 niet alles heeft kunnen doen wat ze had willen doen, heeft het college van burgemeester en wethouders vorig jaar haar termijn verlengd tot eind 2022. 

Mensen bij elkaar brengen 

Haar persoonlijke doel was en is om aan de hand van kunst mensen blij te maken en met elkaar te verbinden. Ze noemt dat: 'social art'. "Omdat ik de kunst gebruik als sociaal instrument om mensen bij elkaar te krijgen. Ik vertel er een verhaal mee, over iets wat gaande is bij een groep mensen. Ook probeer ik door samenwerking met een groep, mensen een gezamenlijk doel te laten bereiken", legt ze uit. 

"Ik gebruik kunst als sociaal
instrument om mensen bij elkaar te krijgen."

Communiceren met kunst

Wat dat betreft past Cote haar laatste project als stadskunstenaar precies in dat straatje. Een school aan de Larixstraat in Leeuwarden werd voorzien van prachtige muurschilderingen. Kinderen van verschillende nationaliteiten werkten mee aan het project en communiceerden met elkaar aan de hand van kunst. "Dat was echt heel speciaal om te zien. Door samen met de kinderen te werken aan een grote muurschildering in hun eigen school, zijn zij onderdeel geworden van het project op hun eigen school, samen met hun schoolgenootjes. Samen hebben ze geholpen een veilige plek, de school, voor henzelf te creëren. Daarnaast laat dit project zien dat kunst de universele taal spreekt, dat kunst grenzen vervaagt en dat door het inzetten van kunst op een specifieke plek mensen dit gaan ervaren als een fijne omgeving", legt Cote uit. 

Trots op haar werk

Het was voor Cote zeker geen gemakkelijke periode tijdens corona. Steeds moesten plannen bijgesteld worden. Toch heeft ze ook gezien wat kunst kan brengen in een moeilijke periode. "Niemand wist wat corona was en tijdens de lockdown waren veel mensen eenzaam, waaronder ikzelf.  Ik heb me toen gefocust op de mentale gezondheid en overal in de stad kleurrijke zinnen op straat geschreven, om mensen zo een hart onder de riem te steken. Als je vraagt waar ik het meest trots op ben, dan is het wel dat project."

Cote gaat door

Cote wil met haar werk nu iets (blijven) betekenen voor de maatschappij. Ze is onder andere in gesprek met het COA om een project op poten te zetten voor vluchtelingen. Hoe dat er precies uit gaat zien, is nog onduidelijk, maar Cote is vastberaden om via kunst mensen met elkaar in verbinding te brengen.

Afbeelding