De trainsters van Fit4Lady: Frances, Lisa, Nora, Marike en zittend: Sjoukje.
De trainsters van Fit4Lady: Frances, Lisa, Nora, Marike en zittend: Sjoukje.

Steeds meer mensen te zwaar én ondervoed

Zakelijk

LEEUWARDEN - Wil jij in 2023 ook gezonder leven, maar heb je geen idee hoe je dit moet volhouden? Samen sta je altijd sterker! Dat vinden ze ook bij Fit4lady in Leeuwarden. Zij begeleiden al jaren vrouwen om gezonder en fitter te worden en dit jaar kunnen sporters bij hen de Suiker Challenge aangaan. Vier weken lang sport je met Fit4lady én probeer je zo weinig mogelijk suiker te nuttigen. 

Fit4lady Leeuwarden aan het Zuidvliet 292 is een fitnessplek voor en door vrouwen. In een circuit van dertig minuten, werk je aan je conditie en aan je spierkracht. Met persoonlijke coaching helpen de sportcoaches vrouwen gezonder en fitter te worden. Ze vinden het belangrijk dat vrouwen weer goed in hun vel gaan zitten, ongeacht leeftijd en conditie. Omdat alleen vrouwen welkom zijn bij Fit4lady ontstaat er een veilige sfeer: “Soms is de drempel naar een reguliere sportplek te hoog voor vrouwen,” legt Sjoukje Westra, de eigenaar van Fit4lady Leeuwarden uit. “Bij ons is de sfeer gemoedelijk. Het is gezellig en je leert ons en de andere sporters snel kennen. Uit ervaring weten we dat dat motiverend werkt.”

Alles bij Fit4lady is gericht op de vrouw. Sjoukje: “Wij weten precies wat vrouwen nodig hebben en daarom houden vrouwen sporten bij Fit4lady langer vol. Gezonder worden is niet alleen maar voeding en meer sporten. Er komt ook wat psychologie bij kijken. ‘Emotie-eten’ is zo’n voorbeeld. Dit los je niet op met een dieet. Mijn collega’s en ik hebben de juiste kennis om vrouwen bewuster te maken van hun eigen gedrag, zodat ze meer resultaat bereiken. Dat doen we dus samen.”

Overgewicht én ondervoed

Veel vrouwen willen in 2023 gezonder leven. Meer sporten en minder eten, het klinkt zo eenvoudig. Toch lukt het vaak niet en ben je in februari alweer je goede voornemens vergeten. Sjoukje en haar collega’s bij Fit4lady Leeuwarden willen je helpen om je goede voornemens dit jaar wél vol te houden. Door de juiste begeleiding, motiverende uitdagingen en regelmatige metingen helpen ze leden hun doel te bereiken. 

Daarnaast is de kennis op het gebied van een gezond en vitaal leven bij Fit4lady groot. Zo kunnen de coaches de leden helpen met allerlei vragen. “We zien steeds meer vrouwen met overgewicht die ook ondervoed blijken,” vertelt Sjoukje. “Dat klinkt tegenstrijdig, maar dit kan juist in de weg staan als je blijvend wilt afvallen. Als je langere periodes veel te weinig calorieën binnen krijgt (of juist de verkeerde), pleeg je eigenlijk roofbouw op je lichaam. Je lichaam haalt dan energie uit andere bronnen, zoals je spieren. Bovendien wordt je lichaam steeds beter in het opslaan van vet, omdat het gewend is te weinig voedingsstoffen binnen te krijgen. Als je dan ook periodes kent waarin je juist wel teveel calorieën binnen krijgt, ontstaat het bekende ‘jojo-effect’.”

Suiker Challenge

Tijdens de Suiker Challenge van Fit4lady minder je niet alleen suiker, maar leren vrouwen weer wat hun lichaam echt nodig heeft. “We meten het BMR oftewel je stofwisseling in rust. We meten dus hoeveel calorieën je lichaam nodig heeft per dag. Dit is bij elke persoon anders. Daarnaast zijn er andere factoren die bepalen hoeveel calorieën je werkelijk nodig hebt zoals hobby’s en je werk. Vaak komen we erachter dat vrouwen langere periodes juist veel te weinig calorieën en daarmee dus ook te weinig voedingsstoffen tot zich nemen. Door dit inzicht, in samenspel met goede begeleiding en een gezond persoonlijk basismenu, leer je wat je lichaam écht nodig heeft en val je op een efficïentere manier af.”

Fit4lady heeft een test gemaakt om er zelf achter te komen of je teveel suiker eet en drinkt. Die kun je hier doen: www.fit4lady.nl/acties/suikerchallenge. Je kunt dan inschrijven om 4 weken zelf de Challenge thuis te volgen of op de club met coaching en onbeperkt sporten voor een interessante instapprijs.

Sporten bij Fit4lady

Meer weten over sporten bij Fit4lady, ga dan naar www.fit4lady.nl of neem contact op met Sjoukje en bel met 06-364 103 69.

RECTIFICATIE: In RondOm Leeuwarden 269 (verspreiding vanaf 18 januari) is door een redactionele fout de verkeerde versie van bovenstaande tekst gekomen. Bovenstaande tekst is de juiste. Deze tekst zal nog een keer worden gepubliceerd in RondOm Leeuwarden 270. Onze excuses voor het ongemak.