Afbeelding
Foto: Stilet Vormgeving

Jeanne Bieruma Oosting

Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994) had een grote passie voor grafiek. Haar oeuvre omvat vele honderden prenten, gemaakt in uiteenlopende grafische technieken en tot stand gekomen in iedere fase van haar lange werkzame leven. Naast prenten maakte ze boekillustraties, exlibris en postzegels. 

Jeanne Oosting was een voortreffelijk schilder en was naar onderwerpkeuze en schildertechniek zeer veelzijdig. Haar werk is uitgebreid te zien bij Stichting Nobilis in Fochteloo.
In de tentoonstelling in Fochteloo ligt de nadruk op haar prenten na haar terugkeer uit Parijs in 1940, waar ze voor de oorlog veel werkte in het atelier van Stanley William Hayter. Toch hangen er evenwel enkele prenten uit de jaren twintig en dertig. U zult er een paar fraaie voorbeelden zien van haar schilderkunst, exlibris, boekillustraties en postzegels. De door haar geïllustreerde boeken worden getoond. Een aantal zelfs met originele etsen. Alle werken komen uit de eigen collectie.

Prenten van ‘De Grafische’

De tentoonstelling bestaat eigenlijk uit twee delen. Naast het werk van Jeanne Bieruma Oosting wordt grafisch werk getoond van haar naaste kunstenaarsvrienden Pam G. Rueter, Mr. Joop Sjollema, Theo Kurpershoek en Otto B. de Kat. In 1934 werd Jeanne Bieruma Oosting lid van de Vereeniging tot Bevordering der Grafische Kunst, kortweg De Grafische. Tot de opheffing in 1971 bleef ze lid van deze kunstenaarsvereniging die zich toelegde op het organiseren van grafiektentoonstellingen in ons land. Zij was een actief lid: schreef voor het tijdschrift, hielp met het inrichten van de tentoonstellingen enz. Stichting Nobilis laat in de tentoonstelling in Fochteloo ook werk zien van prentenmakers van De Grafische die heel vaak met Jeanne Bieruma Oosting exposeerden. U moet bijvoorbeeld denken aan werk van M.C. Escher, Lou Strik, Dirk van Gelder en Auke Sins. 

Van 10 april tot 21 augustus op het adres Zuideinde 26B Fochteloo. Voor meer informatie kunt u terecht op: www.stichtingnobilis.nl