Twee van de posters die studenten hebben gemaakt voor Paarse Vrijdag
Twee van de posters die studenten hebben gemaakt voor Paarse Vrijdag

Fusie kan boost geven aan inclusie op school

Educatie

DRACHTEN - Op 9 december vieren scholen in heel Nederland Paarse Vrijdag. Op deze dag wordt extra aandacht gevraagd voor het welzijn en de veiligheid van LHBTQ+ studenten en medewerkers. Ook in Drachten op ROC Friese Poort kleurt de school paars. RondOm Drachten spreekt daarover met Mathijs de Jong, projectleider burgerschap op de school, en een aantal leerlingen. 

Paarse Vrijdag is een initiatief van COC Nederland, een belangenbehartiger voor LHBTQ+ mensen in Nederland, en wordt vaak georganiseerd door een Gender & Sexuality Alliance. Deze groep, meestal afgekort tot GSA, bestaat uit leerlingen of studenten die zich verbonden voelen met de LHBTQ+ gemeenschap. Op ROC Friese Poort hebben ze nog geen GSA, maar er is wel een groepje studenten en medewerkers actief die onderwerpen als inclusie en diversiteit meer op de kaart én in de agenda willen zetten. Deze groep organiseert dit jaar Paarse Vrijdag, een kick-off voor andere activiteiten die ze volgend jaar willen organiseren. 

De hele school paars

Tijdens Paarse Vrijdag kleurt de hele school paars. Nu al hangen er paarse posters door de school, ontworpen door de studenten zelf, maar op 9 december pakken ze helemaal uit. Tijdens een lunchbijeenkomst kunnen studenten en medewerkers elkaar ontmoeten. Er is lekker eten, waarschijnlijk met een paars tintje, en er wordt een bingo georganiseerd met toffe prijzen. De studenten hebben het allemaal zelf geregeld. Mathijs: “Het is de bedoeling dat studenten in de toekomst een netwerk gaan vormen die zich bezighoudt met dit onderwerp. Uiteraard wordt dit gefaciliteerd door de school. “

Veiligheid

Vanaf 2023 gaan de twee Friese onderwijsinstellingen, namelijk ROC Friese Poort en het Friesland College, samen verder. Nou komt het voor dat onderwerpen als inclusie, diversiteit en tolerantie bij een fusie wel eens worden ondergesneeuwd. Mathijs is er niet bang voor: “Ik denk juist dat het een boost kan geven. We zijn nu al hard aan de weg aan het timmeren. Deze onderwerpen zijn deel van ons onderwijs en komen terug in meerdere lessen. Door de fusie krijgen we de kans om goed na te denken hoe we dit kunnen uitbreiden.” Bovendien denkt dat de twee scholengemeenschappen elkaar na de fusie kunnen versterken. “Uiteindelijk willen we een school voor iedereen zijn. Een plek waar iedereen zich veilig voelt.”

‘We willen een school voor iedereen zijn’

Veiligheid op school is heel belangrijk, weten ook de drie studenten die zijn aangeschoven voor het interview. Eén van hen vertelt: “Als je je veilig voelt, dan ga je met meer plezier naar school en ben je dus vaker aanwezig.” Een andere vult aan: “Dat klopt. Op mijn vorige school kreeg ik een heftige burn-out omdat ik niet mezelf kon zijn. Nu ik hier ben en mij veilig voel, ben ik uit mijn schulp gekropen.”

Verbondenheid

De drie studenten helpen met het organiseren van Paarse Vrijdag. Volgens één van hen is Paarse Vrijdag zo belangrijk, omdat dan zichtbaar wordt hoeveel mensen achter je staan: “Door paars te dragen laten mensen zien dat ze de LHBTQ+ gemeenschap willen steunen. Het is fijn dat het op die manier visueel is.” Docent Mathijs is het daarmee eens: “Bovendien is het een landelijk evenement. Dat zorgt voor een gevoel van verbondenheid.” Wat Mathijs en de studenten betreft is Paarse Vrijdag het begin van een serie mooie evenementen die te maken hebben met seksualiteit en gender. Via het studentenportaal zijn ze van plan om de studenten op de hoogte te houden. 

ROC Friese Poort Drachten viert Paarse Vrijdag