Darshan Boerema uit Heerenveen is een hit op YouTube
Darshan Boerema uit Heerenveen is een hit op YouTube Foto: Darshan Boerema

YouTube-sensatie Darshan Boerema (22) timmert aan de weg als onderzoeksjournalist

Persoonlijke verhalen

HEERENVEEN - Is het een BOA of is het een PostNL-bezorger? Nee hoor, het is onderzoeksjournalist Darshan Boerema uit Heerenveen die weer eens een maatschappelijk probleem aan de kaak stelt. De 22-jarige YouTube-sensatie weet met zijn laagdrempelige filmpjes op humoristische wijze maatschappelijke problemen aan te kaarten en op te lossen. Dat leverde hem niet alleen bijna 20.000 abonnees op bij YouTube, maar ook nog eens landelijke bekendheid. Kortom, Darshan Boerema timmert aan de weg als onderzoeksjournalist. 

Darshan begint in 2015 met zijn eigen YouTube-kanaal, aanvankelijk als gamer. “Ik was daar alleen niet heel erg goed in. Wel kwam ik erachter dat ik het leuk vind om formatjes te maken en zo begon ik met het opsporen van internetpesters. Dat werd heel erg opgepakt door andere YouTubers. Dankzij een zogenoemde shout-out (aanbeveling) van een YouTuber met miljoenen volgers is mijn kanaal vanaf het jaar 2017 - 2018 echt gaan lopen.”  

Sterk gevoel voor rechtvaardigheid

In deze jaren ontdekt hij zijn passie voor onderzoeksjournalistiek. “Ik heb eigenlijk altijd al een sterk gevoel voor rechtvaardigheid gehad. Als ik bijvoorbeeld de programma’s van Kees van der Spek of Alberto Stegeman op televisie kijk, dan borrelt er bij mij ook direct iets om ergens in te duiken. Dat is ook de reden dat ik de MBO-opleiding Journalistiek ben gaan volgen” vertelt Darshan enthousiast. 

Laagdrempelige vorm

YouTube en de journalistieke kwaliteiten van Darshan blijken al gauw een gouden combinatie te zijn. Door zelf op pad te gaan en maatschappelijke problemen aan de kaak te stellen, verdient hij een vaste kern met kijkers. Op humoristische wijze brengt hij verschillende problemen aan het oppervlak. Zo verkleedt hij zichzelf als pizzabezorger van New York Pizza en weet hij zonder contract pizza’s te bezorgen, koopt hij online kleding van PostNL en legt hij vakkundig een lek in de beveiliging bloot en als klap op de vuurpijl deed hij zich recentelijk voor als BOA, met kleding die hij ‘gewoon’ online wist aan te schaffen. Dat zorgde uiteraard voor komische momenten, maar ook voor een eye-opener. “Dat is ook een manier die heel erg bij mij past. Op een luchtige manier dingen overbrengen. Mijn kanaal is wat dat betreft ook wel echt een weerspiegeling van hoe ik ben.” 

Hoe groter mijn doelgroep is, hoe meer mensen ik bewust kan maken.

Landelijke publiciteit

De filmpjes van Darshan worden duizenden malen bekeken en leverden hem al een aantal keer landelijke publiciteit op. Daar is hij enorm trots op. “Vooral mijn meest recente item waarin ik als BOA op pad ga. Dat beschouw ik toch wel als één van mijn tofste items. Ik kreeg zelfs een privébericht van minister Rob Jetten, dat hij het een goed onderzoek vond. Het is natuurlijk erg leuk om een compliment van een minister te krijgen. En los van de cijfers ben ik heel trots op mijn item over de spoed-loodgieter. Dat heb ik een paar maanden geleden gedaan en daar ben ik tot aan de bodem toe ingedoken. Dat was een hele sterke zaak en die ontwikkelaar was later ook te zien bij BOOS en Radar. Dan weet je dat je op het goede spoor zit en los van de kijkcijfers kan ik daar gewoon heel erg trots op zijn.”


Darshan Boerema uit Heerenveen is een hit op YouTube.

Kijkcijfers gevolg van goed onderzoek

Wat dat betreft zijn de kijkcijfers een gevolg van een goed en authentiek onderzoek. Het gevoel echt een impact te kunnen maken. “Tuurlijk kan ik de laatste jaren wel beter aanvoelen of iets scoort ja of nee, maar dat is niet de leidraad voor wat ik doe. Ook al is het een klein verhaal, dan vind ik dat even belangrijk om uit te zoeken als wanneer bijvoorbeeld dertig mensen worden opgelicht. Je doet het om een impact te maken. Hoe groter mijn doelgroep is, hoe meer mensen ik bewust kan maken. Dat is waar ik het uiteindelijk voor doe.” 

Meer impact maken

En dus gaat Darshan door op deze lijn. “Ik hoop mijn publiek nog verder uit te breiden, zodat ik nog meer impact kan maken”, licht hij toe. En dat brengt natuurlijk verantwoordelijkheid met zich mee. “Daar ben ik me ook van bewust. Je denkt nu wel iets langer na voordat je dingen plaatst op je kanaal. Gelukkig krijg ik heel veel positieve reacties terug. Ook in Heerenveen zijn er regelmatig mensen die roepen: ‘Hey, daar heb je die PostNL-bezorger’. Of handhavers die naar me roepen: ‘Hey, collega’. Dat zijn wel hele leuke dingen.”
Op dit moment is Darshan bezig met het ‘kopen’ van een diploma. “Kijken bij hoeveel werkgevers ik daarmee aan de slag kan”, lacht hij met een knipoog. De reportage is binnenkort te zien op het YouTube-kanaal van Darshan: @DARSHANBOEREMA.