Hoe milieubewust ga jij met kerst om?
Hoe milieubewust ga jij met kerst om? Foto: Unsplash.com

Milieubewust kerst vieren: wat zijn de opties?

Duurzaamheid

FRIESLAND - Kerst vieren op een milieubewuste manier, hoe doe je dat? Het is niet bekend wat schadelijker is voor het milieu, een kunstkerstboom belast het milieu namelijk op een andere manier dan een echte kerstboom. Maar het is wel duidelijk dat hoe langer jij een boom gebruikt, hoe beter het is voor het milieu. In algemene zin kun je het beste een boom kopen dicht bij huis en een boom die lang meegaat. RondOm Vandaag zet een aantal tips voor je op een rijtje.

1. Ga voor een huurboom

Wil je sowieso een levende kerstboom in huis, overweeg dan eens een kerstboom te huren. Een huurboom wordt na gebruik namelijk teruggeplant. De huurbomen, ook wel adoptiebomen genoemd, worden gekweekt in potten. Hierdoor blijven de wortels van de boom klein en is de boom makkelijk mee te nemen. Huurbomen worden soms wel drie tot vijf keer hergebruikt. 

2. Kunstboom met lange levensduur

Als je voor een kunstkerstboom gaat, let dan echt op de kwaliteit van de boom. Een kunstboom die lang(er) meegaat, is milieuvriendelijker dan ieder jaar een nieuwe kerstboom halen. Betaal dus liever iets meer voor een kwalitatief goede boom, zodat je niet ieder jaar een nieuwe (hoeft) te kopen, dan ben je uiteindelijk ook nog goedkoper uit en milieubewuster bezig. Een andere optie is om een kwalitatief goede kunstboom tweedehands te kopen, dat scheelt in de prijs en helpt je toch aan een lange levensduur. 

3. Versier je boom milieuvriendelijk

Bij het versieren van de boom horen natuurlijk lampjes, maar wist je dat kerstverlichting met gewone gloeilampjes enorm veel elektriciteit in beslag nemen? Zeker als je de verlichting dag en nacht laat branden, dan is de klimaatimpact enorm, zelfs nog groter dan die van de boom zelf. Gebruik bijvoorbeeld ledlampen om elektriciteit te besparen en een timer, zodat de lichtjes niet de hele nacht aan blijven staan. Als er een transformator bij zit, trek dan de stekker uit het stopcontact om te besparen. 

4. Geef voldoende water 

Zorg ervoor dat je boom niet uitdroogt, zodat de levensduur langer blijft. Daarnaast zorgt een droge boom voor meer brandgevaar, dus ook voor de veiligheid is het beter als je de boom regelmatig water geeft. Plaats de boom daarnaast niet te dicht bij de verwarming, zodat je optimaal plezier hebt van de boom. 

5. Verbrand je boom niet op straat

Is je levende boom ‘af’? Verbrand de boom dan niet op straat. Hierbij is de luchtvervuiling groter, dan je de boom bijvoorbeeld bij de milieustraat brengt. De kerstbomen die ingezameld worden, gaan naar een afvalenergiecentrale, de versnipperaar of de compost. Het grootste voordeel hiervan is dat een deel van de verbrandingsenergie omgezet wordt in elektriciteit.