Afbeelding
Foto: Posthuis theater

Bijke in het Posthuis Theater

Cultuur

HEERENVEEN - Vanaf 9 december tot en met 19 januari is de voorstelling Bijke te zien in het Posthuis Theater in Heerenveen. Bijke is een productie van de Friese theatermakers Pier21. De gehele voorstelling is dan ook in het Frysk. 

Agnes woont al jaren op hetzelfde buurtje als René, maar niemand heeft een idee waarmee zij zich bezig houdt. Ze leeft erg teruggetrokken en afgezonderd. Agnes bemoeit zich met niemand en ze laat zich nooit buiten zien. Als haar hond Bijke op een dag zijn aandacht trekt, vindt René Agnes languit liggend in de keuken. Hij is nog maar net op tijd. Agnes wordt met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Zo belandt Bijke bij René.

Na de grote succesvoorstellingen `Wat Soesto’, `It wie op in simmerjûn’ en `Feteranen’ gaat de nieuwste voorstelling van Pier21, `Bijke’, op 14 oktober 2022 in première en is daarna overal in Fryslân te zien. Een nieuw project van het succesvolle theaterduo Jos Thie (regie) en Bouke Oldenhof (tekst). Nu over eenzaamheid. Met Joke Tjalsma (`It wie op in simmerjûn’ en `Marijke Muoi’) en Theun Plantinga (`Kneppelfreed’ en `Titus’). En met Bobby als speciale gast in de titelrol. De voorstelling is geheel in het Fries en er is geen boventiteling beschikbaar.

Over Pier21

2012: de jonge theatertechnicus David Lelieveld (dan 31 jaar) ziet, vanwege bezuinigingen, zijn contract bij Tryater niet verlengd. Hij besluit samen met Theo Smedes, Romke Toering en Freark Smink zelf een voorstelling te gaan maken: ‘De Emigrant’ (2013). Daarvoor wordt een stichting opgericht; Pier21. ‘De Emigrant’ wordt een groot succes. 

Nu acht jaar later is Pier21 niet meer weg te denken uit het culturele aanbod in Fryslân. Er is grote belangstelling voor de initiatieven van David: bijzondere voorstellingen over actuele thema’s. 11 succesvolle voorstellingen en projecten volgden op ‘De Emigrant’. Inmiddels heeft hij een groep professionals - jong en oud en van binnen en buiten Fryslân - om zich heen verzameld, die met hem Pier21 verder ontwikkelen.