Gebruik zowel letters als cijfers in jouw wachtwoord.
Gebruik zowel letters als cijfers in jouw wachtwoord.

Wat is een veilig wachtwoord?

FRIESLAND - Steeds vaker is in het nieuws dat er op grote schaal wachtwoorden zijn gehackt. Uiteraard is dit hacken strafbaar en ligt de schuld bij de dader. Toch kan je zelf ook ervoor zorgen dat criminelen minder snel aan je wachtwoord komen, door zelf een sterk wachtwoord te bedenken. RondOm Vandaag ging op zoek naar het antwoord op de vraag; wat maakt nu een sterk wachtwoord?

Er zijn verschillende manieren waarop internetcriminelen achter je wachtwoord kunnen komen. Een bekende is natuurlijk phishing, waarbij je zonder het te weten het wachtwoord bekend maakt aan de hacker. Bijvoorbeeld omdat je hem invult op een website die achteraf niet de goede website blijkt te zijn. Soms laten criminelen een wachtwoord ook raden door een computersysteem. Dit heet 'Brute Force'. Een computersysteem test dan net zolang verschillende combinaties van letters en cijfers uit tot hij de juiste heeft gekozen. 

Dit zijn allemaal voorbeelden van hoe een hacker achter jouw wachtwoord kan komen als hij die nog niet weet. Toch zijn er steeds meer gevallen waarbij de hacker wél al weet wat jouw wachtwoord is. Veel mensen gebruiken namelijk op meerdere plekken hetzelfde wachtwoord. Wordt er dan eentje gelekt, bijvoorbeeld door phising, dan is het voor criminelen een koud kunstje om dat wachtwoord te proberen voor andere accounts. 

Wat kan ik zelf doen?

Helemaal voorkomen dat je wachtwoord wordt gehackt is niet mogelijk, maar je kan het criminelen wel moeilijk maken. Het beste is om een willekeurig wachtwoorden te gebruiken en voor elke website een ander wachtwoord te gebruiken. Het nadeel van een willekeurig wachtwoord is dat hij vaak moeilijk te onthouden is en dat de kans groot is dat je hem dus ergens op schrijft. 

Weeg zelf af wat voor jou het beste is; gebruik je willekeurige wachtwoorden die je ergens hebt opgeschreven of gebruik je een 'logisch' wachtwoord. Een logisch wachtwoord past bij jou en kun je daardoor makkelijker onthouden.

Hoe bedenk ik een goed wachtwoord?

Begin met het bedenken van een zin die je goed kan onthouden, bijvoorbeeld een gezegde of een tekst uit een lied. Denk bijvoorbeeld aan; ikheblievercoladan2bier of stylesiszekerbeterdantomlinson. Voeg als het lukt één of meerdere cijfers toe en tenminste één speciaal teken als dat lukt en gebruik meerdere hoofdletters. Bijvoorbeeld; IkHebLieverColaDan2Bier!. 

Gebruik geen cijfers, letters of woorden die mensen in verband met jou kunnen brengen. Een wachtwoord waarin je een naam noemt, bijvoorbeeld die van je kind of van je huisdier, is makkelijk te herleiden. Kijk maar eens of je hun namen eens op Facebook of op Instagram hebt gebruikt.

Tweestapsverificatie

Door een goed wachtwoord te gebruiken kun je het criminelen al heel moeilijk maken, maar een tweestapsverificatie werkt vaak nog beter. Dit is een beveiliging in twee lagen. Je gebruikt dus niet alleen je gebruikersnaam en je wachtwoord, maar nog een andere beveiligingsmechanisme. Er kan bijvoorbeeld nog een unieke code naar je mobiel gestuurd worden. Naast dit soort berichten worden er ook wel authenticatie-apps gebruikt of kun je gebruik maken van biometrische informatie, zoals je vingerafdruk of gezichtsherkenning. 

Wachtwoorden opslaan

Wil je je wachtwoorden ergens opschrijven? Gebruik dan een wachtwoordmanager (online) of schrijf ze op in een notitieblok. Zorg dat je de notitieblok op een veilige plek opruimt, het liefst in een brandwerende kluis.