Afbeelding
Foto:

MuseumJeugdUniversiteit

LEEUWARDEN - In deze serie colleges beantwoorden wetenschappers, onderzoekers en experts al je vragen over het leven in de middeleeuwen. Samen onderzoeken we hoe het leven van jouw leeftijdsgenoten in Friesland er in die tijd uitzag. Op 11 december gaat het college over kloosters in Friesland. Het college is om 11.30 uur in Tresoar. 

Stel je voor dat je zou kunnen tijdreizen naar de middeleeuwen. Hoe zou jouw dagelijks leven er dan uitzien? Ontdek het in het najaar met de MuseumJeugdUniversiteit. In deze serie colleges beantwoorden wetenschappers, onderzoekers en experts al je vragen over het leven in de middeleeuwen. Samen onderzoeken we hoe het leven van jouw leeftijdsgenoten in Friesland er in die tijd uitzag. Hoe beschermde je jezelf tegen gevaar en pesterijen? Welke invloed had de kerk op het dagelijks leven? Hoe zag de stad Leeuwarden er toen eigenlijk uit? En hoe kon je in de middeleeuwen alle sloten tegelijk openkrijgen? 

Kloosters in middeleeuws Friesland

In de middeleeuwen waren in Friesland veel kloosters, wel een stuk of vijftig! Elke stad had er een paar, maar ook op het platteland kon je ze vinden. In deze kloosters woonden tientallen monniken en nonnen. Zij kwamen bijna nooit buiten het klooster. Leefden zij in een soort lockdown? Wat deden die kloosterlingen eigenlijk de hele dag? En waar zijn al die kloosters eigenlijk gebleven? Het antwoord op deze en andere vragen krijg je in dit college.

Over Hans Mol

Hans Mol doet veel onderzoek naar kloosters, kerken, ridders en boeren in de middeleeuwen. Hij werkt bij de Fryske Akademy in Leeuwarden en was hoogleraar Friese middeleeuwse geschiedenis aan de Universiteit Leiden.

Datum: 11 december, 11.30 uur
Locatie: Tresoar

Op www.friesmuseum.nl/activiteiten/mju-middeleeuwen kun je tickets bestellen voor dit college.