Michael Knollema is de nieuwe storemanager van Decathlon in Leeuwarden.
Michael Knollema is de nieuwe storemanager van Decathlon in Leeuwarden. Foto: Rob Dijkstra

Michael Knollema is de nieuwe storeleader van Decathlon: “Onze kracht is dat we het met zijn allen doen”

Zakelijk

LEEUWARDEN - Decathlon Leeuwarden heeft een nieuwe storeleader. De 28-jarige Michael Knollema is per september vanuit de functie HR-leader doorgestroomd en geniet al enkele maanden van zijn nieuwe rol. Michael is sinds maart 2020 werkzaam voor het bedrijf in Leeuwarden. RondOm Leeuwarden spreekt met de kersverse storeleader over zijn nieuwe functie.

Michael ademt al zijn hele leven sport. Hij heeft een achtergrond in de sportstudies en heeft zelf jarenlang met veel passie gevoetbald en gesport. Daarin heeft hij ook op hoog niveau meerdere dingen gedaan. Zijn grootste passie ligt in de krachtsport, zo zegt hij zelf. “Dat heb ik jaren heel fanatiek gedaan voordat ik bij Decathlon terecht kwam. Ik was naast mijn sport ook personal trainer, voedingsconsulent en leefstijlcoach. Ook erg dankbaar werk en heel lonend. Mijn doel was en is om mensen de beste versie van hunzelf te laten worden. Dat ging van mensen die sterker wilden worden tot aan mensen die zeiden: als ik zo doorga met mijn leven, dan haal ik de zeventig niet. Dat element, de beste versie van jezelf worden, heeft bij mij altijd een hele cruciale rol gespeeld in mijn werk.” 

Begin van een nieuw hoofdstuk

Op 9 maart 2020 begint Michael zijn avontuur bij Decathlon in Leeuwarden. Daar begint hij als afdelingsleider van de afdeling teamsport. “Ik startte letterlijk een week voordat de corona epidemie in Nederland begon. Het eerste half jaar heb ik misschien één normale week meegemaakt en dat was mijn allereerste. We gingen hier toen in ploegen werken en toen mochten we ineens maar tot 6 uur open. Dan zat je met zijn allen weer voor de persconferentie op maandagavond, in afwachting of we wel open mochten blijven. Een hele aparte tijd”, blikt Michael terug. 

Van afdelingsleider naar HR-leader

Van afdelingsleider op de afdeling teamsport gaat Michael al vrij snel naar de afdeling fitness, daar waar zijn passie ligt. “Dat heb ik negen maanden met heel veel plezier gedaan. En toen kwam ineens de rol vrij voor HR-leader. Wij noemen overigens alles leader, dat is eigenlijk een beetje de manager of eindverantwoordelijke voor de functie. Zo hebben we ook geen winkeldirecteur, maar spreken we over een storeleader. Je bent onderdeel van het team. Ik ben dus HR gaan doen en dat was voor mij een hele interessante periode. We hebben twee jaar lang corona meegemaakt en dan merk je dat het personeel lang niet altijd op nummer één stond in die tijd. Mijn hele visie is er dan ook gericht om het personeel op nummer één te zetten. Dat deed ik als HR-leader, maar ook als storeleader. Daar hebben we ons de afgelopen jaren keihard voor gemaakt. Dat heeft ertoe geleid dat we nu bijna anderhalf jaar de meest tevreden Decathlon winkel in Nederland zijn en dat voelt natuurlijk echt top. We doen ook om de drie tot zes maanden een medewerkerstevredenheidsonderzoek binnen Decathlon, zodat we precies weten wat er heerst op de werkvloer”, legt Michael uit. 

Storeleader

Toen eerder dit jaar bekend werd dat toenmalig storeleader Jurjen Decathlon Leeuwarden zou verlaten, waagde Michael zijn kans. “Ik dacht het is nu of nooit en waarom niet? Het is misschien vroeg, maar ik voelde sterk de ambitie om dit te gaan doen. En uiteindelijk ben ik het geworden. Dus ik heb nu drie hele drukke maar leuke maanden achter de rug. Het is echt een hele leuke en uitdagende functie”, vertelt Michael enthousiast. 

Het team staat op één

En wat Michael het belangrijkste vindt als storeleader? Zijn team. “Ik denk dat Jurjen en ik beide hele humanminded personen zijn. Tuurlijk houden we echt wel van commercie, maar wij zetten altijd de personen voorop. Het team staat altijd op nummer één. Een klein voorbeeldje wat we zijn gaan implementeren is het (anders) rekruteren van personeel. We zijn gaan aannemen op karakter en niet puur op ervaring en vaardigheden. Daarmee willen we een gezond teamverband creëren. Stel, jij hebt een passie voor het volgen van de Tour de France en je weet helemaal niets over het monteren van fietsen, maar je hebt wel een topkarakter voor het team? Dan nemen we je op in het team en dan leren we je wel om fietsen te monteren. Dan weten we in ieder geval dat je klikt met de mensen om je heen. Dat is ook iets wat ik heel erg meeneem uit mijn vorige werk: mensen de beste versie van hunzelf laten worden. Mensen de ruimte geven om zichzelf te ontwikkelen. Daarvoor investeren we ook heel erg in opleidingen en verantwoordelijkheden. Je kan veel vrijheid verdienen bij ons in de winkel, maar daarvoor moet je jezelf natuurlijk wel bewijzen.” 

We zijn gaan aannemen op karakter en niet puur op ervaring en vaardigheden.

Basistraining voor iedereen

Binnen Decathlon wordt aan iedereen basistraining verleend. “Daarin maken we geen onderscheid in de contracten. Zelfs de kleinste contracten nemen we mee in onze visie. Zoals het geven van feedback, maar ook commerciële basistraining. Wij kunnen als storeleader wel heel erg rammen op marge, zo van: jongens het zijn lastige tijden, alles wordt duurder en we moeten meer geld verdienen, maar we vinden het nog belangrijker dat ook een klein contract zelf snapt waarom en hoe we geld verdienen. Daarmee creëer je een gezamenlijke verantwoordelijkheid.”

Gezamenlijk omarmen

Michael noemt als voorbeeld de gezamenlijke start van iedere dag. “Aan de start van iedere dag nemen we met het hele team een openingsformat op het bord door. Daarin bespreken we wat we hebben gepilotteerd, wat we gerealiseerd hebben en wat de doelstellingen zijn. Is ons gemiddelde winkelmandje hoog of juist niet, hoe is het met de conversie. Wij vinden het belangrijk dat dingen tastbaar zijn. Je kan iemand honderd keer uitleggen waarom marge belangrijk is, maar als ze niet snappen wat marge is en hoe je daarmee speelt, dan kunnen ze dat ook niet omarmen. De term die bij ons centraal staat is dan ook een stukje ownership.” 

Lead by example

De storeleader schroomt zelf ook niet om zijn steentje bij te dragen in de winkel. “Ik ben leidinggevende, maar ik zelf mezelf niet als winkeldirecteur. Die term vind ik persoonlijk heel oudbollig. Ik ben ook niet iemand die achter zit in een hoogkamertje en het team vertelt wat ze moeten doen. Als ik bijvoorbeeld naar de zaterdag kijk, dan zijn we echt een topsport aan het beoefenen. We draaien dan soms wel drie tot vier keer zoveel omzet als een woensdag. Dan ben ik ook degene die de vrachtwagen leeg staat te harken en de paskamers leegmaakt. Als ik aan mensen vraag of ze iets willen doen, maar ik doe het zelf niet, waarom zouden zij het dan doen? Dat vind ik heel belangrijk en dat past heel erg bij mij, het stukje: lead by example. We gaan er een mooie tijd van maken met zijn allen. Het wintersportseizoen komt eraan en we gaan daarin groots uitpakken!”