Indy Veltman droomt van de Olympische Spelen.
Indy Veltman droomt van de Olympische Spelen. Foto: Bart Treuren

Ritmische gymnast Indy Veltman (12) heeft een droom: “Ik wil meedoen aan de Olympische Spelen”

Persoonlijke verhalen

LEEUWARDEN - Ze is nog maar twaalf jaar en weet nu al heel goed wat ze wil: als eerste Nederlandse ritmische gymnast ooit deelnemen aan de Olympische Spelen. Indy Veltman uit Leeuwarden doet er alles aan om die droom te verwezenlijken. Op dit moment probeert Indy zich te kwalificeren voor het Europees Kampioenschap ritmische gymnastiek van 2023 in Azerbeidzjan. In december staat de kwalificatie voor de deur. Een spannend en bijzonder moment, omdat ze zich mag meten met de top van Nederland. RondOm Leeuwarden spreekt met Indy in de aanloop van de kwalificatie. 

Indy is hard op weg om haar dromen te realiseren. En ze heeft de sportgenen niet van een vreemde, zo vertelt haar moeder Rachel. “Mijn man Davy (Davy Veltman) voetbalde vroeger jarenlang bij SC Cambuur. Indy lijkt heel erg op hem qua ambitie en doorzettingsvermogen”, legt ze uit.

Ritmische gymnastiek zit in de genen

Wanneer Indy een jaar of twee is, kijkt ze al regelmatig mee bij haar moeder en tante, die ook ritmische gymnastiek beoefenen. Ritmische gymnastiek is onderdeel van de KNGU (Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie). Het is een sport die acrobatische oefeningen combineert met dans. Bij een uitvoering wordt gebruik gemaakt van een touw, hoepel, bal, knotsen en lint. Indy is meteen enthousiast bij het zien van de sport en loopt zelf ook al gauw rond met een hoepel en een lint. Rachel herinnert zich: “Indy zei toen al: mama, ik wil later Europees Kampioen worden.”  

Talent en discipline

Vanaf haar vijfde, na het behalen van haar zwemdiploma, begint Indy zelf (officieel) de sport te beoefenen. En ze blijkt talentvol: ze wordt onder andere Nederlands Kampioen in groepsverband en derde als solo bij de het Nederlands Kampioenschap voor benjamins. Volgens moeder Rachel heeft Indy heel veel in zich: “Indy is heel lenig geboren. Dat komt door een complicatie aan de luchtpijp bij de geboorte. De dokter zei toen al dat kans groot was dat ze lenig zou worden. Dit, gecombineerd met haar kracht, ambitie, doorzettingsvermogen en haar behendigheid met het materiaal, maakt dat Indy heel ver kan komen.”

Maar dat prestaties niet vanzelf tot stand komen, krijgt Indy ook mee van haar ouders. “Alleen als je hard werkt, kun je de top halen. Dat heeft Davy ook ervaren in de topsport. Maar uiteindelijk zijn plezier en geluk het allerbelangrijkste. Als Indy geniet van de sport, zullen wij haar daarin altijd steunen”, licht Rachel toe.


Foto: Bart Treuren

Leven voor de sport

En hard werken doet Indy. Zo traint ze maar liefst vijf keer per week in Alkmaar of Amsterdam en moet ze daardoor best veel voor de sport laten. “In het weekend kan ik bijvoorbeeld niet even naar een pretpark met vriendinnen of ik kan niet altijd afspreken”, legt ze uit. Maar dat is het allemaal waard, want ze kan haar ei goed kwijt in de sport. “Ik vind eigenlijk alles leuk, de oefeningen en het constant verbeteren van mezelf. Ik werk aan mijn lenigheid, techniek en natuurlijk de routine op muziek”, vertelt ze enthousiast. 

EK in Azerbeidzjan

Indy haar doel is nu kwalificatie voor het Europees Kampioenschap in Azerbeidzjan. “Mijn doel is om uiteindelijk in de top 10 van het EK te eindigen”, vertelt Indy vastberaden. Rachel vult aan: “Het is een EK in groepsverband. Ze nemen met vijf meiden gezamenlijk deel aan het EK. Het is een groepsroutine waarbij ze de bal en touw als het ware naar elkaar toe gooien. Vanaf je dertiende ben je junior en mag je individueel deelnemen aan junioren EK’s.”  

TeamNL

Sinds dit seizoen maakt Indy officieel deel uit van TeamNL en heeft ze de NOC*NSF status. Daarmee mag ze deelnemen aan dit soort internationale wedstrijden. Het vertegenwoordigen van Nederland is natuurlijk een enorme eer. “Dat vind ik heel leuk. Mijn droom is ook om als eerste Nederlandse ritmische gymnast ooit deel te nemen aan de Olympische Spelen.” De eerste kans voor Indy zou zijn in Los Angeles in 2028. We gaan Indy volgen in haar bijzondere reis!