Victor Aronds is vrijwilliger bij Blauw Wit '34.
Victor Aronds is vrijwilliger bij Blauw Wit '34. Foto: eigen foto

"Ik heb het drukker dan toen ik nog werkte"

LEEUWARDEN - Op 7 december vieren we de Nationale Vrijwilligersdag, op deze dag worden door het hele land vrijwilligers in het zonnetje gezet. Een belangrijke dag, want zonder vrijwilligers kunnen vele organisaties niet draaien. Ook in Friesland zijn er vele vrijwilligers actief. Eén van deze vrijwilligers is de 69-jarige Victor Aronds. Hij is nu al zo'n 38 jaar lid van Blauw Wit '34. RondOm Leeuwarden spreekt met hem over de functie van vrijwilligers.

Victor voetbalde zelf jarenlang bij Blauw Wit en deed toen ook al vrijwilligerswerk als trainer/coach. Hij zat daarnaast ook in de technische commissie van de jeugd en draaide bardiensten mee. De laatste 16 jaar is hij volop actief achter de bar en medebeheerder van de kantine, de Clipper. Een echte clubman dus. Voor Victor is het de gewoonste zaak van de wereld om iets bij te dragen aan de club. "De vereniging gaat en staat met vrijwilligers. Samen zijn we sterk, zeg ik altijd. Vooral het domme ouwehoeren na afloop kan ik enorm van genieten", vertelt hij lachend. 

Verantwoordelijkheid voelen

Toch is een taak als vrijwilliger niet zo vanzelfsprekend voor iedereen. We kennen allemaal de verhalen van clubs die het lastig hebben om voldoende vrijwilligers te vinden. Dat is bij Blauw Wit niet anders. "Het is hier heel vrijblijvend en dat is natuurlijk mooi, maar het zou mooi zijn als meerdere mensen de verantwoordelijkheid voelen om iets bij te dragen aan de club. We hebben 1400 leden, dan zou je toch zeggen dat er wel mensen moeten kunnen helpen met het draaien van een bardienst bijvoorbeeld. Ik stond op een zaterdag eens van 10 voor 7 's ochtends tot 11 uur 's avonds in de kantine, dat is eigenlijk gewoon teveel. Ik heb het drukker dan toen ik nog werkte", legt Victor uit. 

"Samen zijn we sterk,
zeg ik altijd."

Help mee achter de bar!

Victor wil dan ook graag een oproep doen aan de andere leden om hier en daar eens te helpen met een bardienst. "Met name in de keuken kunnen we altijd wel mensen gebruiken. We hebben een hele gezellige ploeg en alleen samen kunnen we de club draaiende houden. Je wil niet zeggen dat de kantine dicht moet, omdat we te weinig mensen hebben. Met 1400 leden moet dat makkelijk kunnen. Het zou mooi zijn als we op termijn met toerbeurten kunnen werken. Als iedereen iets doet, dan houden we het ook leuk samen."