Andries Noppert geselecteerd voor het Nederlands Elftal.
Andries Noppert geselecteerd voor het Nederlands Elftal. Foto: Dijks Media

Louis van Gaal duidelijk: "Omdat ie ballen stopt"

HEERENVEEN - "Hij is keeper en dan moet je ballen stoppen", sprak Louis van Gaal tijdens de persconferentie in de aanloop van de Nations League wedstrijden van het Nederlands Elftal. Doelman Andries Noppert van sc Heerenveen werd opgeroepen door de bondscoach en daarmee beloond voor zijn uitstekende keeperswerk van de afgelopen weken. 

sc Heerenveen kreeg in de Eredivisie zeven doelpunten tegen in zeven wedstrijden. Dan zou je misschien denken, Heerenveen krijgt bijna wekelijks een doelpunt tegen. Maar schijn bedriegt, want vijf van deze doelpunten kwamen van de regerend landskampioen Ajax. In de overige zes wedstrijden kreeg Heerenveen slechts twee doelpunten tegen, waaronder een penalty. Oftewel, doelman Andries Noppert is in topvorm. 

Genieten en hard werken

En Noppert zijn topvorm bleef niet onopgemerkt in Nederland. Het leidde zelfs tot een prachtige oproep voor Oranje. Noppert reageert voorafgaand aan de bijzondere reis voor de camera van ESPN: "Die jongens hebben ontiegelijk veel ervaring. Het is heel erg mooi om daar tussen te zitten. En het is toch wel iets om naar uit te kijken. We gaan genieten, dat zeker. Maar ook hard werken", vertelt hij trots. 

"We gaan genieten, dat zeker. Maar ook hard werken."

Penalty killer 

Naast Andries Noppert, werden ook Jasper Cillessen, Remko Pasveer en Mark Flekken opgeroepen voor Oranje. Saillant detail: Louis van Gaal wil experimenteren wie de beste 'penalty killer' is. Daarvoor haalde hij onder andere ook Justin Bijlow en Kjell Scherpen nog naar Zeist. Mocht Noppert dus niet gaan spelen, kan hij ook nog ingezet worden om de penalty's te stoppen. 

Innovatie

Van Gaal heeft een duidelijke reden voor het oefenen van strafschoppen: "In al die toernooien is gebleken dat penalty's vaak de doorslag geeft. Dus daar geef ik extra aandacht aan. In 2014 was het oog van de meester alleen maar zaligmakend en nu gaan we dat ook nog wetenschappelijk onderbouwen. Dat is gewoon innovatie en dat pas ik heel vaak toe", licht van Gaal toe. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding