Afbeelding

Over liefdevolle zorg, The Doors en de jaren '70

Sterre van der Ede (17) studeert verpleegkundige aan het ROC Friese Poort te Drachten en werkt in kledingwinkel MANGO. Ze vindt het leuk om boeken te lezen en verzamelt cd’s uit de jaren ‘60 tot en met ‘90.  

Wat ben je aan het doen?
Ik ben momenteel hard aan het leren voor mijn laatste periodetoets. Daarna heb ik lekker vakantie en ga ik naar het Gardameer in Italië.
Wat wilde je worden als kind? Ik wilde ballerina worden. Ik heb de sport ook een tijdje beoefend toen ik tien was. Uiteindelijk ben ik eraf gegaan omdat ik, volgens mezelf, de pasjes niet meer kon bijhouden.
Verslavend: Ben & Jerry’s IJs. Ik kan het op alle tijdstippen van de dag eten. Het is alleen superduur!
Lievelingsmuziek: The Doors vind ik fantastisch. Ik heb dertien cd’s en één dvd van de band. De zanger, Jim Morrison, heeft een magische stem. Ik kan me vinden in de muziek en hij maakte bovendien heel mooie gedichten.
ME-Time: Als ik tijd voor mezelf heb, ga ik graag naar mijn kamer om al mijn cd’s te beluisteren. De muzieksmaak die ik heb, komt ook deels door mijn vader en moeder. Ik ben ermee opgegroeid.
Blij met: Mijn werk. Ik werk in kledingwinkel MANGO in Drachten. Het spreekt mij aan om klanten te helpen, heb leuke collega’s en ga er met veel plezier heen. Met mijn opleiding ben ik ook zeer content.
Minder blij met: Corona en de oorlog in Oekraïne. Ik vind dat corona de wereld anders heeft gemaakt.
Milliondollar tip: Niet teveel overdenken en piekeren in het leven.
Inspiratiebron: De jaren ‘70. De muziek uit die tijd vind ik prachtig. Net zoals de kleding en hoe de mensen toen leefden.
Dit vind ik stom: Vooroordelen en pesten. Daar heb ik een hekel aan.
Geheim genoegen: Met mijn zus lachen om beschamende momenten en herinneringen. Als we het hebben over momenten die we samen hebben meegemaakt, dan denken we: oh wat erg. Oude foto’s terugkijken doe ik ook graag.
Wat staat er nog op je bucketlist? Om het graf te bezoeken van de zanger van The Doors, Jim Morrison, in Parijs. Daar is hij overleden en wil ik graag bloemen neerleggen. Het is een bekende plek.
Zo ziet mijn ideale dag eruit: Dan ben ik het liefst met mijn zus. Lekker toeren met de auto, of badmintonnen met zijn tweeën. De sport beoefenen wij niet meer, maar we vinden het nog altijd leuk om eens een wedstrijdje te spelen.
Van wie heb je het meeste geleerd? Van mijn moeder, vader en stiefvader. Tegen hen vertel ik alles. Soms denk en pieker ik teveel, daar heb ik het met mijn moeder dan over. Dan zegt ze: ‘Het hoeft helemaal niet. Je vult het al voor jezelf in, terwijl je het nog niet eens weet.’ Aan die adviezen heb ik veel.
Wat had je als twintigjarige willen weten? Ik ben nog geen twintig, maar wat ik eerder had willen weten, is dat je gewoon lekker je eigen ding moet doen. Niet teveel naar andere mensen kijken en je eigen leven leiden. Het is immers jouw leven en niet die van iemand anders.
Hoe zie jij jezelf over vijf jaar? Werken in de zorg als verpleegkundige bij dementerende mensen. Ik heb stage gelopen bij dementerende mensen en dat vond ik geweldig. Je kan aan hen liefdevolle zorg bieden. In het ziekenhuis is dat anders. Ze waarderen het en het is een mooie vorm van zorg. Het geeft mij veel voldoening en ik word er gelukkig van als ik mensen help.
Levensmotto: Waar een wil is, is een weg.