Afbeelding
Foto: JANA PERRY janaperryphoto@gmail.com

D.R.I in Iduna

DRACHTEN - Op 13 augustus speelt D.R.I. de zaal van Iduna helemaal plat. Neuk! en Ancestral Sin! helpen daarbij. Hou je van punkrock, dan is dit het concert waar je heen moet!

D.R.I. is een in 1982 opgerichte Amerikaanse band en stamt uit de tijd van punkbands als Minor Threat, MDC en Bad Brains. In verhouding met deze bands deed D.R.I. er echter een behoorlijk schepje bovenop door een idiote hoeveelheid korte nummers te schrijven en deze op ongekende snelheid en felheid ten gehore te brengen. Hiermee werden ze met bands als Suicidal Tendencies de uitvinders van het crossover thrash genre. Hierbij gold maar één regel, de gouden regel: snel, sneller, snelst! Een optreden van D.R.I. valt te omschrijven als een groot slagveld vol rondzwaaiende benen en armen die zijn gelijke niet kent. 

Neuk!

Speciale gast is vandaag Neuk! sinds hun eerste optreden in Drachten in 1997 is Neuk onlosmakend met Iduna verbonden. In de jaren die kwamen gaf de band legendarische optredens die steevast eindigden in een groot feest: van circlepits en crowdsurfers tot een rondvliegend kopieerapparaat en een verbroederende vechtpartij. Neuk! mengt crossover en hardcorepunk met rap en heeft sinds de oprichting in 1995 een vijftal albums uitgebracht.

Ancestral Sin!

Opener vandaag is een echte parel uit de Friese crossover en hardcore geschiedenis: Ancestral Sin! In de periode 89-96 maakte dit ensemble uit de Friese Wouden de podia tot ver buiten de provinciegrenzen onveilig met hun door Heresy, Napalm Death, Lärm, Youth of Today en Infest beïnvloede hardcorepunk. 

Contact bleef er na de ‘break’ gelukkig altijd en na een pauze van 22 jaar is de band sinds 2018 weer actief! Recentelijk bracht de band zelfs het album Social Hate Speech uit waarop ook hedendaagse powerviolence invloeden zijn terug te horen. Aan aggressie, urgentie en energie zijn er dus absoluut geen concessies gedaan!