Chris Benedick in de Kledingbank Ureterp.
Chris Benedick in de Kledingbank Ureterp. Foto: Eigen foto

Kledingbank in Ureterp puilt uit

URETERP - De Kledingbank in Ureterp (VDM) is naarstig op zoek naar materialen om de schuur uit te breiden en op te knappen. Aan kleding is geen gebrek, maar wel aan ruimte en een goede isolatie. Oprichters Sandra en Chris Benedick trekken daarom aan de bel: "we maken ons grote zorgen over de toekomst."

Sandra neemt ons mee de Kledingbank in en wijst ons op de overvolle stellingen. "Zoals je ziet hebben we echt te weinig ruimte, kijk daar achter maar eens." In een kleine ruimte achter de stellingen liggen zakken vol met kleding die nog geen plekje hebben gekregen. "Dat is echt zonde, want de vraag is er wel degelijk. We hebben op dit moment zo'n 150 gezinnen die kleding bij ons afnemen, maar doordat de ruimte zo klein is, kunnen we maar één gezin per half uur ontvangen. Als we meer ruimte zouden hebben, dan zouden we meer mensen sneller kunnen helpen", legt Sandra uit. 

"Als we meer ruimte zouden hebben, dan zouden we meer mensen sneller
kunnen helpen."

Planken en isolatiemateriaal

Het droomscenario voor Sandra en Chris zou een grote loods zijn, vergelijkbaar met die van de Kledingbank in Drachten. "Maar we hebben zelf ook een minima inkomen en beschikken helaas niet over de financiële middelen om dit te bekostigen. Nu hoeft dat voor ons ook niet, maar we willen er wel graag voor zorgen dat we zoveel mogelijk mensen kunnen helpen op een goede manier. Mijn man is erg handig, dus materialen zoals planken en isolatiemateriaal zijn bijvoorbeeld al heel erg welkom." 

Vooral dat laatste is belangrijk om de kleding netjes en kwalitatief goed te houden. "Het was de afgelopen winter namelijk erg vochtig in onze schuur. We hadden een kacheltje van iemand geleend, maar dat was natuurlijk niet heel erg praktisch. Als we de schuur al beter kunnen isoleren zou dat enorm schelen. Als iemand ons daarbij kan helpen, zou dat echt geweldig zijn." 

Maatschappelijk belang

Het belang van een kwalitatief goede schuur moge duidelijk zijn. Er zijn zoals beschreven maar liefst 150 gezinnen die dankbaar gebruik maken van de Kledingbank. "Iedereen met een minima inkomen is welkom, ook als je daar net iets boven zit en tussen wal en schip valt, of bijvoorbeeld vluchteling bent uit Oekraïne. We zijn er voor deze mensen." De Kledingbank aan de Mounleane 20 is iedere dinsdag en donderdag tussen 9 en 14:00 uur geopend voor inwoners uit Smallingerland, Opsterland, Dantumadeel en Tytsjerkeradeel. "Graag vooraf wel even bellen of appen voor een afspraak, via: 0644303366." 

Afbeelding