Oudehaske 1 na het ontlopen van degradatie
Oudehaske 1 na het ontlopen van degradatie Foto:

Oudehaske kroop door het oog van de naald en wil dat niet weer laten gebeuren

OUDEHASKE - Nadat het eerste team van v.v Oudehaske vorig seizoen met penalty’s degradatie wist te voorkomen, wil de jonge ploeg zich volgend seizoen met meer zekerheid handhaven. RondOm Heerenveen gaat in gesprek met Sebastiaan de Leeuw, speler van v.v. Oudehaske 1: “Dit jaar gaan we het anders doen.”

Na een negatieve reeks na de winterstop, wist Oudehaske drie wedstrijden voor het einde van het seizoen al dat het nacompetitie moest gaan spelen. Er volgde een spannende wedstrijd waarin de dokkumers net voor het einde van de wedstrijd de gelijkmaker scoorde. Er volgden uiteindelijk penalty’s, die op een haar naar werden gewonnen door de ploeg uit Oudehaske. De ontlading was groot nadat keeper Gerrit Berger de penalty van de tegenstander stopte. “Het hele team vloog naar Gerrit toe,” herinnert speler Sebastiaan de Leeuw zich: “De fans die mee waren kwamen het veld ook op.. Het voelde erg lekker.” Met deze overwinning verzekerde het team van Oudehaske zich van nog een jaar in de derde klasse.

Jonge ploeg

Voorafgaand aan vorig seizoen wisten ze al dat het een lastig jaar zou worden. De Leeuw: “We hebben een hele jonge ploeg, onze gemiddelde leeftijd was vorig jaar 21. We hopen dat de jonge spelers veel hebben geleerd van vorig seizoen en deze ervaring kunnen meenemen naar volgend seizoen. Ze hebben ook eindelijk een heel seizoen kunnen spelen, dat helpt ook in hun ontwikkeling.” Volgens De Leeuw zit er genoeg kwaliteit in het team, dat ook vorig seizoen al met vlagen te zien was op het veld: “Toen konden we het vaak net niet verzilveren, maar daar leer je van. Dit jaar gaan we het anders doen.”

Uitgaan van eigen kracht

Volgend seizoen is het doel om de nacompetitie te ontlopen, er wordt gericht op plekje zeven of acht. “Wie weet, misschien raken we in een goede flow en valt het de goed kant op, dan  eindigen we hoger.” De ploeg heeft, ondanks het gevaar van degradatie, vorig seizoen niet verdedigend gespeeld. “We willen uitgaan van onze eigen kracht. Vanuit achter het middenveld opzoeken, misschien een crosspass naar de flanken waar de backs er overheen gaan, om dan de spitsen in stelling te brengen via de zijkant of een steekbal binnendoor. We willen het publiek wat geven, dat hebben wij vorig seizoen soms nagelaten.” Dit jaar wil het team sneller combinatiespel laten zien om op de helft van de tegenstander te komen. “Niet dat we dat vorig jaar niet deden, maar we hebben toen toch vaak de lange bal gehanteerd. Maar nu heeft het team meer vertrouwen en hopen we dat we meer aan ons eigen spel toe komen.” 

Vlammen tegen buurtgenoten

Aankomend seizoen wil de ploeg dus beter spel laten zien. Zeker omdat er in het komende voetbaljaar een aantal derby’s op de planning staan. “We spelen tegen veel ploegen uit de buurt. Heerenveense Boys bijvoorbeeld, die willen graag promoveren. Verder zitten we nog bij DVP en Sint Johannesga in de competitie. Van DWP willen wij zeker niet verliezen, en andersom ook niet, dus dat wordt nog leuk,” verheugt De Leeuw zich. 

Jeugd staat voorop

Oudehaske haalt geen spelers van buitenaf, iedereen die er speelt komt uit eigen jeugd, of heeft zich aangemeld nadat ze in de buurt zijn gaan wonen. Het is een onderwerp wat  de club belangrijk vindt. “Hopelijk kunnen er volgend seizoen weer wat jongens aanhaken uit onze eigen opleiding.” De club heeft een duidelijke jeugdvisie en doet haar best om spelers zo goed mogelijk af te leveren aan de senioren, weet De Leeuw, die ook een jeugdteam traint binnen de club: “We proberen ze alle facetten van het voetbal mee te geven.” 

Het doel is om elk seizoen drie of vier spelers af te leveren aan de A-selectie. Jonge spelers die bij de senioren komen, worden getraind door Koos van der Galiën, een ervaren trainer die het spelletje al heel lang beoefend. “Hij kan het allemaal heel duidelijk uitleggen aan de jongere spelers, maar kan natuurlijk ook prima overweg met de ervaren spelers.” 

Jeugdtrainer

Sebastiaan is zelf ook jeugdtrainer en zit in de jeugdcommissie. Hij geeft al training sinds zijn vijftiende en begon met de F-jes. Inmiddels traint hij JO-17. “Ik zit inmiddels al vijf, zes jaar bij deze ploeg. Ik ben met ze mee gegroeid. Het is fantastisch om hun progressie te zien.” Twee jaar geleden heeft hij van de club zijn Trainer-coach 3 mogen halen. “Ik kan de jongens nu veel beter sturen. In plaats van dat je alles voorzegt, laat je het ze zelf oppikken. Je vraagt ze wat ze willen verbeteren. Dan geef jij ze de handvatten om dat mogelijk te maken.”

Meeste ervaring

Sebastiaan is in het eerste team van v.v. Oudehaske de oudste speler. Hij is nu 33 en speelt met spelers die hij zelfs nog training heeft gegeven. “Dat is heel speciaal, om met die jongens samen onze doelstelling na te streven.” Zelf speelt Sebastiaan als verdedigende middenvelder of centrale verdediger. “Ik ben begonnen als aanvallende middenvelder, maar op een gegeven moment merk je dat je snelheid inlevert.” Zo is hij steeds wat meer naar achteren verschoven. “Maar vanaf de zes positie kun je ook prima het hele spelletje overzien en de lijnen uitzetten.”

Gezellig

Bij de club zijn het eerste en het tweede team gericht op prestatie  en speelt het derde en vierde meer voor de gezelligheid. “Maar na de wedstrijden merk je daar niks meer van. Elk team is gezellig, praat met elkaar en gaat met elkaar om.”