Oebele Schokker is de nieuwe hoofdtrainer van UDIROS.
Oebele Schokker is de nieuwe hoofdtrainer van UDIROS. Foto: Martin Heida

'Ik ga het anders aanpakken'

NIEUWEHORNE - Komend seizoen neemt Oebele Schokker het trainerschap over van zijn broer Willem bij UDIROS. Na drie jaar bij de club te hebben gevoetbald, gaat Oebele Schokker zich nu richten op het trainerschap.  

De laatste seizoenen van zijn carrière speelt Schokker bij UDIROS. “Ik kom hier vandaan en wilde hier afsluiten. Ik heb altijd het idee gehad om trainer te worden, want het heeft me altijd aangetrokken. Dit is een mooie kans om mijn eerste stappen als trainer te zetten.”

De oud-speler van onder meer sc Heerenveen, sc Cambuur en FC Emmen heeft volgend jaar de leiding over spelers waar hij eerder mee voetbalde. “Dat maakt voor mij niet zoveel uit. Ik ben drie jaar onderdeel van het team geweest als aanvoerder. Je staat altijd iets anders in de groep, omdat ik ook iets hoger heb gespeeld. Het is misschien zelfs een voordeel: ik ken de jongens en ik weet wat ik aan ze heb.” 

Team smeden

Schokker is een liefhebber van aanvallend voetbal, maar nog meer houdt hij van het smeden van een team. “Zo heb ik ook mijn mooiste jaren als voetballer beleefd. Als je als team goed bent, hoef je niet vier of vijf goede voetballers te hebben. Ik vind het mooi om aan het teamproces te werken." Hij verschilt van zijn broer qua kijk op het spelletje en gaat het dan ook anders aanpakken. “Ik ga jongens op andere posities zetten en anderen erbij betrekken. Dat is alleen maar goed voor de concurrentie.”
Verder is Schokker van mening dat er meer structuur moet komen in het team. “Door corona is het makkelijk geworden om af te zeggen. Structuur, regels en discipline horen bij voetbal, vind ik. Dat is het eerste punt dat ik samen met de leider op ga pakken."

Nieuwe spelers 

Diego van Haalten komt over van Jubbega en staat volgend jaar onder de lat bij UDIROS. Schokker kent hem nog van de tijd dat hij daar speelde. “Diego was altijd een talentvolle keeper, maar is nooit doorgebroken. Ik heb hem vroeg in het seizoen benaderd en hij ziet het zitten om eerste keeper te worden.” Verder is Jelke Kramer overgekomen van VV Heerenveen en komen er vanuit de jeugd een aantal spelers bij die volle bak gaan meedraaien. Twee spelers verlaten de club uit Nieuwehorne. Sander Jongsma, een goede verdediger en zeker van toegevoegde waarde, maar heeft geen motivatie meer. Johan Ros stopt eveneens wegens blessureleed. 

Doelstelling

Oebele Schokker vindt het lastig om een doelstelling voor komend seizoen uit te spreken. “We komen bij nieuwe teams in. Het is leuk om nu andere teams te treffen, dat is mooi voor de jongens en een goede ervaring.” Een echte doelstelling kun je pas rond de winterstop stellen, vindt Schokker. "We weten namelijk niet hoe sterk de concurrentie is en hoe sterk wij worden. We hebben er echter alle vertrouwen in en gaan er tegenaan met zijn allen."