Afbeelding
Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Read Swart mikt op top vijf en periodetitel

DE KNIPE - Trainer Hans de Jong is samen met teammanager Hanny Durkstra vorig seizoen begonnen aan het avontuur bij Read Swart. Ze kijken tevreden terug op dat seizoen, al balen ze van het mislopen van de periodetitel. “Het is aan onze stand verplicht dat we komend seizoen weer in de top-5 eindigen. Hopelijk dit keer wel met een periodetitel.” 

Hanny Durkstra is een bekende binnen de club. Ze voetbalt al haar hele leven bij Read Swart en heeft al diverse vrijwilligersfuncties bekleed. “Het bevalt me goed”, zegt Durkstra over haar eerste seizoen als teammanager. “Ik stond altijd al langs de lijn bij het eerste en kende de meeste jongens wel. Daar kon ik trainer Hans de Jong ook mee helpen, want die begon aan zijn eerste seizoen.” Ze moest even wennen aan haar nieuwe rol, maar uiteindelijk gaat het vrij makkelijk. Ze vult het wedstrijdformulier in en zorgt ervoor dat alle spullen aanwezig zijn tijdens wedstrijddagen. Lachend: “Heel ingewikkeld is het niet.”  

Het was voor Read Swart het afgelopen seizoen lastig inschatten waar ze stonden, na twee afgebroken seizoenen door corona. “Gebaseerd op de afgelopen seizoenen, was het ons doel om in de top vijf te eindigen. We hadden regelmatig moeite om met dezelfde elf te spelen, vanwege coronabesmettingen en blessures. Dat heeft de trainer prima opgelost. Soms creatief, soms logisch.” De vijfde plek wordt behaald, maar gaandeweg het seizoen proeft iedereen dat er meer in zit. “Op een gegeven moment hadden wij de beste papieren voor de periodetitel, maar grepen deze mis door twee keer in de laatste minuut de gelijkmaker te incasseren. Als we toen hadden gewonnen, gingen wij met de periodetitel aan de haal.” Al met al had er dus meer in gezeten.

Selectie blijft intact 

De voortekenen voor komend seizoen zijn veelbelovend. Het gehele team blijft compleet, inclusief trainer Hans de Jong. Daarnaast stroomt de gehele JO-19 door naar de senioren. "Daar zitten een aantal jongens tussen waarvan we denken: die hebben potentie om het eerste te bereiken. Zij draaien de voorbereiding in ieder geval mee en we hopen ze zodoende klaar te stomen voor het eerste.”
De doelstelling voor komend seizoen is om de jeugd in te passen. Read Swart heeft een mooie mix van ervaring en jonge spelers. Qua prestaties is het lastig om een doelstelling te noteren, aangezien de competitie compleet anders is. "Daar waar we vorig seizoen een competitie hadden met allemaal bekende tegenstanders, zitten we nu bij clubs uit Drenthe en Overijssel. Dat ze de meeste clubs niet kennen, maakt het lastig om te zeggen wat realistisch is. "Maar gezien het vorige seizoen, plus het jeugdig talent, zijn we aan onze stand verplicht om in de top vijf te eindigen en wellicht een periodetitel te pakken.”